Fostul preşedinte republican al Camerei Reprezentanţilor Kevin McCarthy prezice că Matt Gaetz, controversata nominalizare a lui Donald Trump pentru funcţia de procuror general, va fi respins de Senat anul viitor, chiar dacă există majoritate republicană, relatează The Guardian şi Reuters. Remarcile fostului preşedinte al Camerei Reprezentanţilor vin pe fondul solicitărilor de publicare a raportului etic privind acuzaţiile de comportament sexual inadecvat împotriva lui Gaetz.
„Gaetz nu va fi confirmat, toată lumea ştie asta”, a declarat McCarthy într-un interviu acordat joi Bloomberg TV.
Gaetz a orchestrat cu succes efortul de a-l înlătura pe McCarthy din funcţia sa de conducere a Camerei, anul trecut.
Comentariile lui McCarthy vin în contextul în care atât democraţii, cât şi republicanii solicită din ce în ce mai mult comisiei de etică din Camera Reprezentanţilor să îşi facă public raportul referitor la Gaetz, în urma anchetei care a analizat acuzaţiile de comportament sexual neadecvat, consum de droguri ilicite şi alte încălcări ale eticii.
Ancheta Camerei Reprezentanţilor s-a încheiat efectiv miercuri, după ce Gaetz a anunţat că va demisiona din Congres în urma anunţului că Trump îl va nominaliza pentru funcţia de procuror general al SUA.
Alegerea lui Gaetz pentru a fi şeful forţelor de ordine ale SUA, în cadrul Departamentului de Justiţie, a provocat miercuri o undă de şoc în Washington DC şi în întreaga ţară.
STUPOARE BIPARTIZANĂ
Lisa Murkowski, senator republican de Alaska, a declarat că nu crede că nominalizarea a fost „serioasă” şi că „aşteaptă cu nerăbdare oportunitatea de a lua în considerare pe cineva care este serios”.
De asemenea, congresmanul republican Max Miller din Ohio a declarat pentru Axios că Gaetz are „mai multe şanse să ia cina cu Regina Elizabeth a II-a (care a decedat – n.r.) decât să fie confirmat de Senat”.
Gaetz este foarte antipatizat de foştii săi colegi din Congres, unde a condus anul trecut un efort de a-l forţa pe Kevin McCarthy să părăsească funcţia de speaker, ceea ce a lăsat camera fără lider timp de câteva săptămâni haotice. Mulţi s-au întrebat dacă Gaetz este alegerea potrivită pentru a conduce Departamentul de Justiţie. „Nu a fost doar disruptiv – a fost distructiv”, a declarat reporterilor senatorul republican Kevin Cramer. „Matt Gaetz are de parcurs o pantă foarte lungă şi abruptă pentru a trece linia de sosire”, a avertizat el.
Joi dimineaţă, Dick Durbin, preşedintele democrat al Comisiei judiciare a Senatului, a cerut Comisiei de etică a Camerei Reprezentanţilor să facă public şi să-şi susţină raportul în ceea ce-l priveşte pe Gaetz.
„Succesiunea de evenimente şi momentul demisiei dlui Gaetz din Cameră ridică întrebări serioase cu privire la conţinutul raportului Comisiei de etică a Camerei”, a declarat Durbin. „Nu putem permite ca aceste informaţii valoroase dintr-o anchetă bipartizană să fie ascunse de poporul american”, a subliniat democratul. Durbin a adăugat că informaţiile din raport ar putea fi relevante pentru confirmarea lui Gaetz ca viitor procuror general al SUA.
Senatorul republican John Cornyn s-a alăturat, de asemenea, joi, apelurilor adresate Comisiei de etică a Camerei Reprezentanţilor de a împărtăşi cu alţi colegi raportul referitor la Gaetz, afirmând că doreşte „neapărat” să analizeze raportul care examinează acuzaţiile. „Nu vreau să existe niciun fel de limitare cu privire la ceea ce Senatul poate lua în considerare”, a declarat Cornyn reporterilor, potrivit Reuters. Când a fost întrebat dacă asta înseamnă că vrea să vadă raportul de etică, el a răspuns: „Absolut”.
Gaetz a fost investigat, de asemenea, de Departamentul de Justiţie timp de aproape trei ani în legătură cu acuzaţii de trafic sexual care au implicat o fată de 17 ani. Biroul său a declarat în 2023 că a fost informat de procurori că nu va face obiectul unor acuzaţii penale.
Gaetz a insistat pe parcursul ambelor anchete că este nevinovat de orice infracţiune.
Unul dintre avocaţii care reprezintă presupusa victimă a lui Gaetz a afirmat într-un comunicat că „probabila numire a lui Gaetz în funcţia de procuror general este o evoluţie perversă într-o serie de evenimente cu adevărat sumbre”, adăugând: „Susţinem publicarea imediată a raportului Comisiei de etică a Camerei Reprezentanţilor. Era elevă de liceu şi au existat martori”, a spus avocatul.
SOLUŢIA LUI TRUMP
Deşi McCarthy crede că Gaetz nu va fi confirmată în funcţia de procuror general, există un mecanism prin care Trump ar putea, din punct de vedere tehnic, să ocolească votul Senatului şi să facă o numire în vacanţă, adică atunci când un preşedinte poate face o numire fără un vot în Senat, în timp ce camera superioară este în vacanţă.
Preşedinţii din trecut au folosit această metodă, adesea ca o modalitate de a ocoli diviziunile politice care ar încetini numirile.
Matt Gaetz face parte dintr-o serie de candidaţi nominalizaţi de Trump în această săptămână, cărora le lipsesc CV-urile întâlnite în mod normal la candidaţii pentru posturi la nivel înalt. El ar trebui să fie confirmat de Senat – unde republicanii vor avea o majoritate de cel puţin 52 din cele 100 de locuri – pentru a obţine postul.
Gaetz, în vârstă de 42 de ani, a demisionat miercuri din funcţia de membru al Camerei, ceea ce ar pune capăt anchetei Comisiei de etică.
Potrivit mai multor instituţii de presă, comisia ar intenţiona să publice raportul vineri, iar o sursă familiarizată cu activitatea comisiei a declarat că aceasta urmează să se reunească atunci. Un purtător de cuvânt al comisiei a refuzat să comenteze.
Alţi republicani s-au declarat însă înclinaţi să voteze pentru Gaetz. „Alegătorii din America au votat pentru agenda preşedintelui Trump şi, prin urmare, acesta trebuie să fie în măsură să construiască echipa de care are nevoie şi pe care doreşte să o construiască”, a declarat viitorul congremen Bernie Moreno, care a fost ales săptămâna trecută.
Gaetz, cunoscut pentru declaraţiile sale provocatoare, nu a lucrat niciodată pentru Departamentul de Justiţie sau ca procuror la niciun nivel al guvernului. Miercuri, el a vorbit despre desfiinţarea FBI, care este principala agenţie federală de aplicare a legii.
Cercurile apropiate ale lui Trump l-au descris pe procurorul general, cel mai important responsabil cu aplicarea legii din ţară, ca fiind cel mai important membru al administraţiei după preşedinte, esenţial pentru planurile acestuia de a efectua expulzări în masă, de a graţia protestatarii care au intrat în Capitoliu la 6 ianuarie şi de a încerca să se răzbune pe cei care l-au urmărit penal în ultimii patru ani.
Trump s-a confruntat cu două acuzaţii penale federale după încheierea mandatului său de patru ani în 2021 şi a promis să remodeleze radical Departamentul de Justiţie atunci când va reveni la putere pe 20 ianuarie.