„Guvernul a venit cu această propunere prin care persoanele fizice şi juridice care au datorii la stat, în cazul în care plătesc aceste datorii, sunt scutite de o parte sau chiar de toată suma care înseamnă penalităţi şi chiar şi de o parte din datoria către stat şi a dat această posibilitate autorităţilor locale să se comporte la fel. Eu vreau să spun două lucruri în legătură cu acest subiect: în primul rând consider că este un mesaj prost către societate, pentru că mesajul este „dacă respecţi regulile, eşti fraier”. Acesta este mesajul Guvernului în acest moment. Ai respectat regulile, ai plătit impozitele, nu ai datorii, eşti fraier. Sunt ok cei care sunt şmecheri, sunt ok cei care şi-au acumulat nişte datorii, pentru că acum scapă de acestea”, a declarat primarul Antal Arpad, în cadrul unei conferinţe de presă.
Acesta a mai spus că nu va propune reducerea sau anularea datoriilor şi penalităţilor către bugetul local, pentru că nu doreşte să transmită un mesaj similar locuitorilor municipiului Sfântu Gheorghe.
„Deci, eu nu vreau să vin cu acest mesaj către locuitorii municipiului Sfântu Gheorghe, aşa că nu vom prelua acest model şi nu vom acorda amnistie către persoanele fizice şi juridice care au datorii la primărie”, a mai spus Antal Arpad.
Sindicaliștii din ANAF cer prelungirea amnistiei fiscale propuse de Guvernul Ciolacu. Termenul de 25 noiembrie 2024 stabilit pentru depunerea și procesarea cererilor de amnistie fiscală depuse de contribuabilii persoane fizice și juridice conform OUG nr. 107/2024 se dovedește a fi total nerealist și imposibil de respectat în condițiile de muncă actuale și cu personalul alocat în prezent acestei activități, transmit sindicaliștii.
De la aprobarea OUG privind amnistia fiscală și ulterior a procedurii de aplicare, colegii noștri implicați în această activitate lucrează câte 14 ore/zi, inclusiv sâmbata și duminica, fără a fi plătiți suplimentar, existând cazuri de epuizare fizică și psihică care au necesitat chemarea ambulanței.
Numărul redus de angajați alocat acestei măsuri la nivel național, cuplat cu funcționarea greoaie a sistemului informatic al Ministerului Finanțelor și cu insuficienta pregătire a acestei măsuri, duc la imposibilitatea procesării tuturor cererilor până la termenul stabilit prin lege, cu consecințe greu de cuantificat.
Solicităm public, Ministerului Finanțelor și Guvernului, atât în numele colegilor care lucrează la foc continuu, cât și a contribuabililor în sprijinul cărora a fost gândită această măsură, PRELUNGIREA CU MINIM O LUNĂ a termenului de procesare a acestor cereri, altfel amnistia fiscală va rămâne doar o măsură pe hârtie, fără rezultatul așteptat (colectarea veniturilor la bugetul statului) iar singurii vinovați pentru neaplicarea ei vor fi, ca de obicei, funcționarii publici și nu decidenții politici.