Cinci concluzii din prima săptămână a lui Trump ca președinte ales. A zguduit deja din temelii administrația centrală

Donald Trump s-a mișcat rapid de la câștigarea alegerilor prezidențiale din SUA pentru a pune bazele celui de-al doilea mandat al său la Casa Albă.

El și-a clarificat prioritățile inițiale – și i-a uimit pe unii din Washington și din întreaga lume în timp ce făcea asta.

Iată ce am învățat din prima săptămâna lui rollercoaster ca președinte ales, relatează BBC.

content-image

Trump a început să-și construiască echipa de vârf aproape imediat, desemnând alegerile din cabinet pentru aprobarea Senatului și numind consilieri de la Casa Albă și alți consilieri seniori.

Dar asta nu spune întreaga poveste.

Selecțiile sale arată clar că plănuiește o schimbare radicală a guvernului, evitând alegerile mai convenționale și mai experimentate pentru cei care îi sunt loiali și împărtășesc viziunea lui pentru un al doilea mandat care va răsturna status quo-ul la Washington.

Alegerea sa pentru secretarul apărării, de exemplu, a cerut o epurare a șefilor militari care adoptă politici „trezite”. Candidatul său pentru funcția de secretar al sănătății, Robert F Kennedy Jr, a spus că vrea să „elimine corupția” la agențiile de sănătate din America și să reducă „departamente întregi” la Food and Drug Administration (FDA).

Și asta ca să nu mai vorbim de un nou departament promis, condus de consilierii Elon Musk și Vivek Ramaswamy, despre care Trump spune că se va concentra pe reducerea reglementărilor și reducerea istorică a costurilor.

Imaginea de ansamblu este că echipa propusă de Trump este aproape universal loială și favorizează revizuirea departamentelor guvernamentale respective.

Puteți arunca o privire mai profundă asupra cine este în cadrul echipei sale de top aici .

content-image

Republicanii au câștigat controlul Camerei, precum și al Senatului, oferind partidului o majoritate crucială (deși restrânsă) în ambele camere pentru cel puțin următorii doi ani, când vor avea loc alegerile obișnuite la mijlocul mandatului.

Acesta este un impuls major pentru agenda lui Trump. Înseamnă că va putea să adopte legislația mai ușor și va oferi priorităților sale politice o cale prietenoasă pentru a deveni lege.

Partidul Democrat va fi, desigur, mai puțin capabil să-și blocheze și să reziste agendei sale. Și Trump ar trebui deocamdată să poată evita genul de investigații din Congres cu care s-a confruntat în a doua jumătate a primului său mandat.

În cele din urmă, controlul republican asupra Congresului s-ar putea dovedi esențial în îndeplinirea angajamentelor sale mari, cum ar fi deportările în masă, tarifele majore la importurile străine și retragerea protecției mediului.

content-image

Influența lui Trump a fost pusă la încercare la începutul acestei săptămâni, când republicanii din Senat și-au ales noul lider.

Deși nu a intervenit în mod direct asupra cursei, a existat un efort concertat din partea celor mai vocali aliați ai președintelui ales, precum și a instituțiilor media favorabile „Maga” pentru a-l alege pe Rick Scott, credincios loial lui Trump.

Dar a fost învins în primul tur, iar republicanii au optat pentru o alegere mai ortodoxă în John Thune , care a avut o relație mai stâncoasă cu Trump.

Este demn de remarcat faptul că acesta a fost un vot secret, așa că a fost departe de o repudiare publică a Trumpworld.

Vor urma teste mai severe ale puterii lui Trump pe Capitol Hill, în special atunci când au loc audieri de confirmare pentru alegerile sale mai divizate de cabinet.

Unii republicani ai Senatului, de exemplu, și-au semnalat deja opoziția față de alegerea șocantă a lui Trump a lui Matt Gaetz la conducerea departamentului de justiție.

content-image

Deși o mare parte din atenția sa pus pe nominalizările și numirile președintelui ales, am avut, de asemenea, un memento că problemele sale juridice au fost răsturnate de victoria sa.

În special în New York, condamnarea lui pentru fraudă penală în cazul banilor liniștit rămâne încă cel puțin câteva zile.

Dar ar putea fi în curând reținută în istorie. La începutul acestei săptămâni, un judecător și-a amânat decizia dacă condamnarea lui Trump ar trebui respinsă din cauza unei hotărâri a Curții Supreme din vara care a extins imunitatea prezidențială.

Decizia este de așteptat să vină săptămâna viitoare. Și, deși nu este clar dacă condamnarea va fi respinsă, condamnarea programată a lui Trump pentru 26 noiembrie este probabil să fie amânată indiferent.

content-image

Nu este un secret pentru nimeni că Trump vede lumea diferit de Biden și ar putea schimba drastic politica externă a SUA în următorii câțiva ani.

O temă clară care a apărut în ultimele zile este proeminența șoimilor chinezi în echipa propusă de el – cei care cred că Beijingul reprezintă o amenințare serioasă la adresa dominației economice și militare ale SUA și doresc să contestă acest lucru mai puternic.

Și sunt prezenți de sus în jos.

Numirea sa pentru secretar de stat – cel mai înalt diplomat al Americii – Marco Rubio, a descris China drept „cel mai avansat adversar cu care s-a confruntat America vreodată”.

Mike Waltz, consilierul său pentru securitate națională, a spus că SUA se află într-un „război rece” cu China. Alți nominalizați, cum ar fi propusul său ambasador la ONU, Elise Stefanik, au acuzat direct China de interferență în alegeri.

În timpul primei administrații a lui Trump, relațiile cu Beijingul au fost tensionate și abia s-au încălzit sub Biden. Cu tarife, controale la export și retorică ascuțită, președintele ales pare gata să adopte o poziție și mai dură de data aceasta.

content-image

BEC ‘salvează’ sediile partidelor în campania electorală – Contestația a partidului lui Șoșoacă, admisă parțial

SUA – Casa de licitaţii Sotheby’s a fost amendată la New York pentru fraudă fiscală