Casa de licitaţii Sotheby’s a ajuns la o înţelegere cu justiţia din New York în baza căreia a acceptat să plătească peste şase milioane de dolari pentru a pune capăt proceselor pentru că a ajutat clienţii să evite plata impozitelor.
Biroul procurorului general al statului New York, Letitia James, a explicat joi, într-un comunicat, că această casă de licitaţii, al cărei sediu se află în megapolisul american, a „încurajat clienţii să afirme în mod fraudulos că operele de artă pe care le-au cumpărat erau destinate revânzării”, scrie AFP.
Această schemă le-a permis acestor clienţi „să evite plata impozitelor pe vânzarea a zeci de milioane de dolari de opere de artă achiziţionate între 2010 şi 2020”.
Potrivit Letitiei James, care a iniţiat acţiunile în justiţie în noiembrie 2020, un „client important, identificat drept ‘colecţionarul’, a achiziţionat opere de artă în valoare de 27 de milioane de dolari de la Sotheby’s între 2010 şi 2015, utilizând sistemul de scutire de impozit a certificatelor de revânzare”.
Casa de licitaţii „ştia” că lucrările erau destinate colecţiei sale private şi „angajaţii Sotheby’s chiar au ajutat la instalarea lor” la domiciliul persoanei.
O înţelegere extrajudiciară fusese încheiată în noiembrie 2018 cu Porsal Equities, compania colecţionarului neidentificat cu sediul în Insulele Virgine Britanice, implicând plata a peste zece milioane de dolari în impozite, penalităţi şi daune.
Sotheby’s, deţinută din 2019 de miliardarul franco-israelian şi marocan Patrick Drahi, a mai distribuit certificate de revânzare false „către cel puţin şapte alţi clienţi” între 2012 şi 2020, după ce „le-a sugerat să le folosească”.
În plus faţă de sancţiunea financiară, casa de licitaţii trebuie să efectueze „reforme semnificative” pentru a garanta intenţiile finale ale cumpărătorilor săi.