Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, afirmă, duminică, în mesajul transmis de Ziua Justiţiei, că ultimul an a însemnat traversarea de momente importante, referindu-se la ridicarea MCV, angajarea de personal şi accelerarea digitalizării în sistem.
Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a vorbit, duminică, în mesajul transmis de Ziua Justiţiei, despre realizările ultimului an, în special anunţul privind închiderea MCV, care ”a confirmat standardul european la care a ajuns sistemul de justiţie din România şi progresele înregistrate în lupta anti-corupţie”.
De asemenea, Gorghiu s-a referit la ”preîntâmpinarea riscului de depopulare a sistemului de resursa umană bine pregătită profesional”.
”Putem spune că, în acest moment, situaţia a fost stabilizată ca urmare a intrării în sistem în ultimul an a aproape 750 de noi magistraţi şi a siguranţei oferită pentru carieră prin adoptarea legii 282/2023 privind pensiile de serviciu. Există toate perspectivele ca, urmare a eforturilor făcute de statul român, lucrurile să evolueze pozitiv, iar deficitul de resursă umană din sistem, încă vizibil, să fie depăşit în câţiva ani”, a mai transmis Gorghiu.
Ministrul Justiţiei apreciază că ”o parte importantă a actului de justiţie este reprezentată de ceea ce numim «a face justiţie până la capăt»”.
”Pentru Ministerul Justiţiei este o prioritate ca toate sentinţele pronunţate de instanţele din România pentru fapte comise în ţara noastră să fie executate tot în România. Din această perspectivă sunt foarte importante acţiunile de combatere a fenomenului fugarilor. Aceasta înseamnă, în principal, demersuri pentru aducerea lor în ţară.”, a explicat Gorgiu.
Ministrul Justiţiei anunţă că, în 2023, au fost aduse mai mult de 800 de persoane iar anul acesta, până la acest moment, peste 400.
”În ultimele 12 luni, Ministerul Justiţiei, prin ANP, a oferit peste 850 garanţii cu privire la condiţiile de detenţie ce vor fi asigurate persoanelor ce fac obiectul acestui tip de procedură. O altă direcţie de acţiune în acest sens a fost modificarea cadrului legislativ incident asupra fenomenului fugarilor, prin norme referitoare la suportarea de către aceştia a costului aducerii lor în ţară”, a mai transmis Gorghiu.
Ea s-a referit şi la investiţiile din sistem: ”Cel mai important proiect de investiţii este reprezentat, însă, de Cartierul pentru Justiţie. În ultimul timp au fost finalizate 3 documentaţii importante: Expertiza tehnică a fundaţiei existente pe amplasament, Studiul geotehnic şi Tema de proiectare. Studiul de fezabilitate este realizat şi se află în stadiul de avizare la instituţii ale statului cu competenţă în acest sens. Datorită acestui proiect, o zonă abandonată şi degradată se va transforma în cel mai mare proiect de investiţii de regenerare urbană de după 1989 care va asigura cele mai bune condiţii de infrastructură pentru desfăşurarea activităţii a 23 instituţii judiciare unde circa 6.000 de persoane angajate vor interacţiona zilnic cu peste 9.500 de justiţiabili”.
Potrivit ministrului Justiţiei, digitalizarea este, de asemenea, importantă: ”Numai din fondurile alocate prin PNRR au fost semnate 25 de contracte cu o alocare de aprox. 159 milioane de euro”.