Scandal după inundațiile devastatoare din Spania: Președintele Valenciei își recunoaște greșelile, dar nu demisionează

Președintele regional din Valencia, care se află sub o presiune tot mai mare din cauza modului în care a gestionat inundațiile catastrofale care au provocat moartea a 216 persoane în zonă, și-a recunoscut greșelile, însă a refuzat să demisioneze, potrivit The Guardian, scrie Medifax.

În total, 224 de persoane și-au pierdut viața, după ce ploile torențiale și inundațiile au lovit estul, centrul și sudul Spaniei marți, 29 octombrie, înecând oameni în casele și mașinile lor și provocând torente de apă prin orașe, comune și sate. Toate decesele, cu excepția a opt, au avut loc în Valencia.

Carlos Mazón, membru al partidului conservator spaniol Partidul Popular (PP), a fost îndemnat să demisioneze din cauza răspunsului său la cel mai grav dezastru natural din istoria recentă a țării.

Furia publică a crescut după ce s-a aflat că Mazón nu a ajuns la centrul de coordonare a situațiilor de urgență decât după ora 19:00 în ziua inundațiilor, deoarece luase un prânz de trei ore cu un jurnalist.

Administrația sa a fost, de asemenea, criticată pentru întârzierea de câteva ore în trimiterea unei alerte de urgență către telefoanele oamenilor. Sâmbăta trecută, 130.000 de persoane au ieșit pe străzile din Valencia pentru a-i cere demisia.

Vineri dimineață, în fața parlamentului regional, Mazón a prezentat condoleanțe familiilor celor decedați și dispăruți, afirmând că devastarea suferită de regiune este comparabilă cu un „scenariu de conflict”.

„Nu poți învăța din trecut fără să știi ce s-a întâmplat cu adevărat”, a spus el. „Trebuie să știm de ce experiența noastră anterioară în acest tip de situație – și de ce protocoalele care au fost perfecționate și îmbunătățite în ultimul sfert de secol, și care au funcționat până marți, 29 octombrie – nu au fost suficiente pentru a evita sau a atenua daunele pe care le-am suferit.”

Mazón a sugerat încă o dată că guvernul spaniol condus de socialiști poartă o mare parte din responsabilitate pentru răspunsul întârziat la criză, afirmând: „Este legitim să ne întrebăm dacă răspunsul la cererile de ajutor și coordonarea necesară între instituții au fost adecvate (…), având în vedere gravitatea situației”.

Președintele regional a declarat: „Prea multe lucruri au mers prost; întregul sistem a eșuat”, dar a insistat că nu va încerca să se eschiveze de la vină pe măsură ce faptele vor ieși la iveală.

Ministrul de Externe al Ungariei cere revenirea UDMR la guvernare: Viața magiarilor din Transilvania și Ținutul Secuiesc va fi mai bună

VIDEO Violențe în Georgia: Opoziţia a ocupat clădirile oficiale în regiunea separatistă Abhazia