Preşedintele regiunii spaniole Valencia recunoaşte ”greşeli” şi îşi justifică acţiunea după inundaţiile de la 29 octombrie. Manifestanţi îi cer să demisioneze, în faţa Parlamentului regional, strigând ”Mincinosule!” şi ”Asasinule!”

Preşedintele regiunii spaniole Valencia Carlos Mazón (în opoziţie) şi-a justificat vineri îndelung acţiunea în timpul inundaţiilor sângeroase de la 29 octombrie şi a recunoscut ”greşeli” şi a atacat Guvernul central al lui Pedro Sanchez, relatează AFP.

”Nu voi nega (că au existat) greşeli”, a declarat Carlos Mazón, un membru al Partidului Popular (PP, dreapta, conservator), într-un discurs de aproape două ore şi jumătate pe care l-a susţinut în Parlamentul regional din Valencia (est), în faţa căruia aprocimativ 100 de manifestanţi i-au cerut să demisioneze – o soluţie pe care  respins-o – strigând ”Mincinosule!” şi ”Asasinule!”.

”În calitate de preşedinte al Generalitat (Guverm regional), vreau să-mi prezint scuzele” oamenilor care au avut ”sentimentul că ajutorul nu venea sau (că) nu era suficient”, a declarat Carlos Mazón în acest discurs menit să dea socoteală cu privire la reacţia sa faţă de această criză fără precedent, al cărei bilanţ provizoriu era vineri de 224 de morţi, dintre 216 numai în regiunea pe care o conduce.

”Nu mă voi sustrage niciunei responsabilităţi”, a dat asigurări Mazón, criticând voalat Guvernul lui Pedro Sanchez şi denunţându-i pe ”cei care se baricadează în spatele interpretărilor despre competenţele de reglementare şi literele mici din reglementări şi legi care nu-şi fac autocritica”.

”UN ÎNAINTE ŞI UN DUPĂ”

După inundaţiile de la 29 octombrie, reacţia lui Mazón şi a administraţiei sale regionale – atât în gestionarea alertei, cât şi în cea a salvatorilor – este denunţată de către mulţi sinitraţi.

În total, 130.000 de persoane au manifestat la Valencia sâmbătă, pentru a critica autorităţţile, dar mai ales pe Mazón.

În Spania, o ţară foarte descentralizată, gestionarea catastrofelor revine administraţiilor regionale, însă Guvernul central, însărcinat să emită alerte prin Agenţia meteorologică naţională (AEMET), poate furnzia resurse şi poate prelua controlul în cazuri extreme.

Mazón a fost luat la bătaie de o mul ţime de manifestanţi în localitatea Paiporta, în apropiere de valencia, la 3 noiembrie, în timpul unei vizite foarte tensionate a regelului Felipe al VI-lea şi reginei Letizia împreună cu premierul socialist Pedro Sánchez.

Preşedintele regional şi-a început discursul de vineri spunând că este vorba despre ”cele mai grave inundaţii pe care le-a suferit Spania din 1962” şi sugerând că nimeni nu putea să prevadă o catastrofă de o asemenea gravitate. ”Va exista un înainte şi un după în vieţile noastre şi nimic nu va mai fi ca înainte”.

Abia la ora 20.00, adică la peste 12 ore după prima alertă cod roşu emisă de către Aemet, serviciile Guvernului local au trimis – pe telefoanele mobile ale rezidenţilor – un mesaj prin care le cerea să rămână acasă sau să intre imediat în casă, din cauza riscului unor inundaţii.

Însă, la acel moment, numeroase localităţi erau deja inundate, iar sute de persoane erau blocate pe drumuri în maşini. Multe dintre ele nu au putut să fie salvate.

Referindu-se la această alertă cod roşu a Aemet, Mazón i-a minimalizat în mkod clar importanţa şi a declarat că acest tip de alertă a fost emisă ”de 36 de ori în ultimii zece ani, fără ca vreuna dintre ele să fie urmată de inindaţii brutale ca cele” de luna trecută.

”DEFECTE”

”Multe dintre aceste alerte nici măcar n-au au condus la inundaţii notabile”, a declarat el, deplângând în plus o informare ”fragmentată, inexactă şi tardivă” în ziua catastrofei şi arătând cu degetul o agenţie din subordinea Guvernului central însărcinată să supravegheze debitul unui râu local, Jucar.

”Sistemele noastre de detectare şi de alertă prezintă defecte”, a tunat şeful Executivului regional, arătând cu degetul acest organism care, susţine el, a încetat să furnizeze informaţii timp de două ore, în timp ce inundaţiile se agravau.

El a subliniat că grupul parlamentar al partidului său a cerut ca Parlamentul regional să înfiinţeze o Comisie de anchetă.

Această înfăţişare în Parlamentul regional, care a avut loc la cererea sa şi a opoziţiei, era prevăzută iniţial joi, dar a fost amânată din cauza unei noi alerte cod roşu de ploi puternice, emisă miercuri seara de Aemet.

Ponta: Cei care nu înţeleg că degeaba îi înjură pe Simion şi Ciolacu şi că ar trebui să convingă cetăţenii să-i voteze pe Ciucă şi pe Lasconi mi se par ”bătuţi în cap” /Roman (PNL): Ponta jigneşte ”grobian” românii care critică ”cuplul Ciolacu-Simion”

S-au deschis târgurile de Crăciun din Sibiu şi Craiova, două dintre cele mai aşteptate evenimente ale sezonului / Milioane de luminiţe, brazi îmbodobiţi şi spectaculoase jocuri de lumini – FOTO / VIDEO