Mureş: Referendum local pentru acceptarea sau respingerea construirii de blocuri de locuinţe, la Corunca

Locuitorii comunei Corunca, situată lângă municipiul Târgu Mureş, vor participa, în data de 8 decembrie, odată cu turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, la un referendum local pentru a-şi exprima acordul sau dezacordul cu privire la intenţia unui dezvoltator imobiliar de a construi zece blocuri de locuinţe în zonă.

„În urma iniţiativei primarului din Bucureşti, Nicuşor Dan, de a organiza un referendum în Bucureşti pentru chestiuni de interes deosebit, a fost modificată Legea referendumului, prin Ordonanţă de Urgenţă, prin care se poate organiza referendum împreună cu alegerile prezidenţiale, parlamentare şi locale, folosindu-se de aceeaşi infrastructură, ceea ce reduce foarte mult costurile. Locuitorii vor fi întrebaţi dacă doresc sau nu construirea de blocuri, clădiri colective, pe raza localităţii Corunca şi vor răspunde cu DA sau NU. Din câte ştiu, noi suntem primii care organizăm un asemenea referendum, dar cu siguranţă modelul nostru va fi urmat de alte localităţi, în special cele limitrofe marilor oraşe”, a declarat presei unul dintre iniţiatorii referendumului, consilierul local Daniel Cheşa.

Biroul Electoral Central a arătat că prin Hotărârea nr. 83/07.11.2024 a Consiliului Local Corunca a aprobată organizarea referendumului local în comună, desfăşurarea acestuia fiind prevăzută pentru data de 8 decembrie 2024, dată în care se desfăşoară şi turul al doilea al alegerilor pentru Preşedintele României.

De asemenea, BEC a constatat competenţa Biroului electoral judeţean nr. 28 Mureş – Alegerea Preşedintelui României din anul 2024 de a veghea la buna organizare şi desfăşurare a referendumului local convocat la nivelul comunei Corunca, judeţul Mureş, pentru data de 8 decembrie 2024, prin Hotărârea Consiliului Local Corunca nr. 83/07.11.2024.

Daniel Cheşa a spus că decizia organizării unui referendum local a fost luată încă din anul 2021, pe fondul unui scandal între locuitorii din Corunca şi o serie de dezvoltatori imobiliari, „care aveau intenţia să construiască 10 blocuri, în total 400 şi ceva de apartamente”.

„În 2021 am depus proiectul de hotărâre care avea şapte iniţiatori, de la toate partidele politice, doar că dorinţa consilierilor nu prea coincidea cu cea a primarului (…). Ca atare, proiectul de hotărâre depus de noi în consiliu a stat în sertarul domnului primar doi ani, cu toate că aproape la fiecare şedinţă de consiliu îl întrebam când va introduce pe ordinea de zi proiectul, deoarece Codul administrativ prevede că în 30 de zile de la înregistrarea unui proiect de hotărâre iniţiat de consilieri, el trebuie supus aprobării de către Consiliu. Doar la sesizarea Prefecturii, care l-a notificat pe primar că trebuie să pună în aplicare prevederile codului administrativ în privinţa elaborării şi aprobării unui proiect de hotărâre, domnul primar a fost dispus să introducă, în data de 31.05.2023 proiectul privind aprobarea referendumului ‘Corunca fără blocuri’ în plenul consiliului. Hotărârea a fost aprobată largă majoritate: 11 consilieri din 13 au votat proiectul, doi nu au votat”, a susţinut Daniel Cheşa.

Consilierul a spus că după aprobarea HCL referitoare la referendum, proiectul a fost din nou lăsat în uitare, nefiind aprobat un buget pentru organizarea consultării populaţiei.

„Iniţial, în primăvară, am stabilit că el va avea loc odată cu alegerile locale, doar că la momentul respectiv legea nu permitea organizarea referendumului în aceeaşi locaţie cu alegerile locale. Pentru asta trebuia asigurat un buget pentru buletinele de vot, pentru tot ce înseamnă logistica organizării unui scrutin. Prin modificarea Legii referendumului, putem organiza scrutinul în acelaşi timp cu alte tipuri de alegeri”, a conchis Daniel Cheşa.

Iniţiatorii cred că prin construirea blocurilor de locuinţe, Corunca va deveni un „cartier-dormitor” al municipiului Târgu Mureş, iar mediul înconjurător, inclusiv peisajul, va avea de suferit. AGERPRES / (A – autor: Dorina Matiş, editor: Marius Frăţilă, editor online: Anda Badea)

Tavex: România se află pe locul al şaselea în Europa de Est în ceea ce priveşte rezervele internaţionale de aur deţinute şi pe locul 39 la nivel global. Preţul aurului a crescut cu 25% în acest an

Botoşani: O dronă neînmatriculată a fost găsită pe malul râului Prut