Războaie şi ”turbulenţe” în deschiderea summitului G20

Liderii G20 se reunesc luni la Rio de Janeiro la un summit asupra căruia există presiuni puternice între nevoia unui compromis în lupta împotriva modificărilor climatice şi divergenţe cu privire la temeri referitoare la războaiele din Ucraina şi Orientul Mijlociu înaintea întoarcerii lui Donald Trump la putere, relatează AFP.

În timp ce liderii sunt aşteptaţi la Muzeul de Artă Modernă, care găzduieşte summitul pe malul sblimului Golf Rio, în centrul întrebărilor se află mai mult ca oricând ”Declaraţia finală” aşteptată şi conţinutul acesteia.

”Pentru Brazilia şi alte ţări, textul este deja închis, însă unele ţăări vor să redeschidă anumite puncte cu privire la războaie şi (lupta împotriva modificărilor) climatice”, declară luni AFP o sursă de la Ministerul brazilian de Externe, fără să spună mai mult.

Şefii de stat şi de guverne ai celor mai avansate şi emergente 20 de economii – inclusiv preşedinţi ai două superputeri, americanul Joe Biden, aflat la crepusculul mandatului său, şi chinezul Xi Jinping – urmează să încerce să avanseze în problema finanţării climatice, sub patronajul brazilianului Luiz Inacio Lula da Silva, gazda summitului.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres i-a îndemnat duminică pe liderii G20 să-şi asume ”leadershipul” şi să facă ”compromisuri” pentru a permite ”un rezultat pozitiv la COP29”, Congferinţa privind lupta împotriva încălzirii globale la Baku, unde negocierile în acest subiect bat pasul pe loc de o săptămână.

Membrii G20 – 19 ţări, Uniunea Europeană (UE) şi Uniunea Africană (UA) – reprezintă 85% din PIB-ul mondial şi 80% dintre emisiile de gaze cu efect de seră.

Invazia rusă a Ucrainei şi ofensivele israeliene în Fâşia Gaza şi Liban fracturează, de asemenea, comunitatea internaţională.

”Discuţiile despre Ucraina şi O.Mijlociu (…) sunt cele mai dificile. Vom vedea până unde vom ajunge în comunicat, va fi o provocare”, a recunoscut înaintea G20 o sursă guvernamentală germană.

În privinţa Ucrainei, care tocmai a fost suspusă celor mai importante atacuri ruseţti din ultimele luni, ”ne vom opune ferm oricărei degradări a limbajului”, a avertizat preşedinţia franceză.

Preşedintele rus Vladimir Putin, care a lipsit de la celelalte summituri, va fi marele absent şi la Rio.

Or momentul este strategic, după ce Washingtonul tocmai a autorizat Ucraina să lovească pe teritoriul rus cu rachete cu rază lungă de acţiune furbizate de către Statele Unite, potrivit unui oficial american.

ALIANŢĂ ÎMPOTRIVA FOAMETEI

Divergenţelor cu privire la marile conflicte în curs li se adaugă o incertitudine cu privire la atitudinea pe care o va avea preţedintele argentinian Javier Milei, ultraliberal şi climatosceptic.

Buenos Aires a ridicat obiecţii şi nu va semna ”neapărat” textul, declara AFP duminică seara şeful delegaţeii argentiniene Federico Pinedo, fără să intre în detalii. Însă sursa diplomatică braziliană citată mai sus minimalizează opoziţia argentiniană.

Preşedintele brazilian de stânga Lula speră să marcheze puncte mai ales în dosarele sociale, pozând în campion al ”Sudului global” şi al celor mai defavoraizaţi.

Fostul muncitor a avertizat duminică seara, într-un interviu la postul brazilian GloboNews că vrea să lase conflicteel de o parte, ”pentru că, altfel, nu vom discuta alte lucruri care sunt importante” pentru ”săraci, invizibilii lumii”.

Lula vrea să dea o lovitură mare prin lansarea unei Alianţe Globale împotriva Foametei şi Sărăciei.

Din ea vor face parte ţări din întreaga lume şpi instituţii internţaionale, în vederea degajării mijloacelor financiare şi replicării iniţaitivelor care funţcionează pe plan local.

Lula face astfel presiuni în favoarea unei taxări a celor mai bogaţi.

Miniştrii de Finanţe ai G20 s-au angajat să ”coopereze” în acest subiect atât la Rio, în iulie, cât şi la Washington, în octombrie.

FRAGMENTARE

Umbra lui Donald Trump, care revine la Casa Albă în ianuarie, urmează să planeze aspra reuniunii de la Rio.

Preşedintele american în exerciţiu Joe Biden i-a transmis succesorului său un mesaj în favoarea protecţiei mediului, duminică, într-o vizită în Amazonia braziliană.

Din inima pădurii tropicale, la Manaus, el şi-a apărat bilanţul în domeniul luptei împotriva încălzirii globale, în opinia sa o ”ameninţare existenţială” la adresa omenirii.

Întoarcerea la putere a republicanului, un susţinător al energiilor fosile şi un inamic al multilateralismului, alimentează temeri cu privire la o slăbire a ambiţiilor mondiale ale luptei împotriva modificărilor cliamtice şi la o fragmentare internţaională şi mai mare.

Campanie PSD la Aninoasa: Mobilizare alături de echipa locală și Primarul Vlăduț Niculae

UNESCO a condamnat atacurile ruseşti asupra Odesei şi a centrului său istoric