Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, candidat la prezidenţiale, consideră că trebuie căutată o a treia sau a patra cale în ceea ce priveşte situaţia din Ucraina, fiindcă dezmembrarea acestei ţări nu este o variantă acceptabilă.
„Dezmembrarea Ucrainei nu este o variantă acceptabilă, fiindcă asta înseamnă că a învins Rusia şi nu cred că Donald Trump (preşedintele ales al SUA – n.r.) ar putea să înceapă al doilea mandat cu o înfrângere, nu este omul care acceptă o înfrângere. În plus, pentru România ar fi o catastrofă să fim într-o situaţie unde nu avem o adâncime strategică şi Rusia vine spre noi. Deci, din acest punct de vedere, trebuie să cauţi o a treia cale – şi a treia cale este oprirea războiului, o încetare a focului şi negocieri cel puţin pe termen mediu, pe termen lung, neacceptând că Rusia rămâne cu teritoriile ocupate, ci acceptând o îngheţare a conflictului şi discuţii pe termen mediu, pe termen lung. Dar în niciun caz nu se poate face pace fără ucraineni, fără acordul lor, că este vorba de ţara lor este vorba de viitorul lor. De aceea eu aş propune să căutăm a treia, a patra variantă”, a declarat Kelemen Hunor, la „Dezbaterea preşedinţilor”, organizată de Digi 24.
Potrivit acestuia, priorităţile pentru Uniunea Europeană trebuie să se refere la economie şi competitivitate.
„Priorităţile pentru Uniunea Europeană sunt în mare pe palierele economic, competitivitate. Şi dacă trebuie restructurat ceva instituţional, atunci cuvântul cheie trebuie să fie competitivitate, fiindcă este o bătălie foarte mare pe cele trei economii mari – Statele Unite, UE şi China. După aceea apărarea. Dacă noi nu reuşim să apărăm graniţele externe ale Uniunii Europene, atunci toată construcţia europeană încet-încet se duce pe apa sâmbetei. Şi a treia chestiune este de natalitate şi de declinul demografic – sprijinirea familiilor, sprijinirea tinerilor prin economie şi prin celelalte măsuri. În ceea ce priveşte România, (…) în ceea ce priveşte conţinutul instituţional este de recuperat foarte mult. Din acest punct de vedere, nu cred că avem nevoie de reforme constituţionale, nu cred că avem nevoie de reforme instituţionale foarte adânci, în schimb cred că trebuie să umplem cu conţinut real tot ce înseamnă instituţii politice şi constituţionale”, a spus liderul UDMR. AGERPRES/(A – autor: Cătălina Matei, editor: Andreea Rotaru, editor online: Andreea Lãzãroiu)
Citeşte şi: