Ciucă – întâlnire cu reprezentanţii păgubiţilor în cazul Nordis: Dorim să oferim o platformă publică pentru a afla adevărul

Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, alături de parlamentarii PNL Gabriel Andronache şi Cristian Niculescu-Ţâgârlaş, a avut o întâlnire marţi cu reprezentanţi ai păgubiţilor din afacerea Nordis, în contextul demarării procedurilor pentru constituirea unei comisii comune a Legislativului de anchetă în acest caz.

„Este foarte important să dăm curs acestei comisii. Din datele pe care le-am aflat de la dumneavoastră (reprezentanţii păgubiţilor – n.r.) consider că nu va fi deloc uşor. Am iniţiat acest demers şi am discutat ca astăzi, în Birourile permanente reunite, să avem aprobarea înfiinţării acestei comisii şi de aici înainte să se deruleze procedurile parlamentare. Este cât se poate de clar că nu am iniţiat acest demers pentru a închide subiectul aşa cum s-a spus, pentru că din detaliile pe care le veţi oferi va reieşi foarte clar nevoia ca astfel de situaţii să se rezolve. Trebuie rezolvată situaţia acestor persoane şi oamenii să aibă cunoştinţă de astfel de situaţii, să fie pregătiţi şi să nu mai intre în astfel de capcane imobiliare. Ceea ce dorim este să oferim această platformă publică prin care să aflăm adevărul şi să informăm cetăţenii despre ceea ce nu trebuie să se mai întâmple în România”, a afirmat Ciucă, la începutul întâlnirii.

El a explicat că, iniţial, se ştia de un număr destul de mic de persoane fizice şi juridice păgubite – 80, în luna octombrie, apoi a aflat că sunt 400, iar reprezentanţii păgubiţilor l-au informat, marţi, că sunt peste o mie, din ţară şi din diaspora.

Reprezentanţii păgubiţilor au arătat că şi persoanele care au plătit apartamentele, dintre care puţine au semnat actul de vânzare-cumpărare, nu au intrat în posesia locuinţelor lor, imobilele fiind închise. Ei au detaliat că cei mai mulţi însă nu au semnat aceste documente, deşi le-au achitat, iar imobilele există doar în Năvodari, cele din Sinaia şi Braşov fiind la stadiul „de groapă”.

„Fizic există imobilele din Năvodari, dar în acte au dispărut. Estimarea pagubei este de zeci, poate chiar sute de milioane de euro. Un dezvoltator nu poate să facă asemenea fapte decât cu complicitatea instituţiilor statului. Niciun investitor în acest proiect nu se bucură de investiţia lui. Cred că este important să fie verificată şi activitatea instituţiilor publice care erau abilitate să facă verificări de documentaţie. Toată această situaţie este generată cel puţin din cauza a unei neglijenţe venite din partea instituţiilor publice – Protecţia consumatorului, Cadastru, Inspectoratul de Stat în Construcţii”, a susţinut un păgubit.

Reprezentanţii păgubiţilor şi-au exprimat speranţa ca prin comisia parlamentară de anchetă să fie scoase la lumină „toate lucrurile negative şi mărimea pagubelor din acest dosar”.

Potrivit presei, societatea Nordis ar fi vândut apartamente de lux de mai multe ori unor clienţi diferiţi. AGERPRES/(A, AS – autor: Livia Popescu, editor: Claudia Stănescu, editor online: Gabriela Badea) 

 

Citiţi şi:

 

Ciucă: Astăzi voi solicita întrunirea Birourilor permanente pentru constituirea comisiei de anchetă în cazul Nordis

UNESCO a plasat 34 de situri culturale din Liban sub „protecţie consolidată provizorie”

Indicele ROBOR la trei luni a urcat, marţi, la 5,59% pe an