Bulgaria a început o procedură de arbitraj împotriva companiei ruse Gazprom, referitoare la acordul de de livrare a gazelor

Compania bulgară de gaze Bulgargaz EAD, de stat, a început o procedură de arbitraj împotriva companiei ruse Gazprom Eksport, solicitând despăgubiri de 400 de milioane de euro (432,76 milioane de dolari) pentru încălcarea contractului în 2022, a anunţat marţi compania, citată de Reuters.

Compania bulgară a demarat luni procedurile în faţa Curţii de Arbitraj a Camerei de Comerţ Internaţional din Paris, deoarece compania rusă nu a răspuns invitaţiei sale de a soluţiona disputa.

”După ce partea rusă nu a luat măsuri pentru a soluţiona problema în afara instanţei, Bulgargaz a luat măsurile necesare pentru a proteja interesele companiei”, se arată într-un comunicat.

Anul trecut, Gazprom a suspendat contractul pe termen lung al Bulgargaz, care acoperea 90% din cantităţile de gaze naturale livrate de Bulgargaz clienţilor.

 Gazprom a încetat să furnizeze gaze naturale către Bulgargaz la sfârşitul lunii aprilie 2022.

Grupul Gazprom nu a putut fi contactat imediat pentru comentarii.

Bulgaria, stat membru al Uniunii Europene şi al NATO, s-a alăturat sancţiunilor internaţionale împotriva Rusiei din cauza invaziei acesteia în Ucraina, începută în 2022.

 

Summit NATO la Washington – Ucraina va primi noi sisteme aeriene. Klaus Iohannis, Joe Biden, Olaf Scholz, Dick Schoof, Giorgia Meloni şi Volodimir Zelenski au transmis o declaraţie comună şi un mesaj către Moscova

Ploile din Coreea de Sud provoacă alunecări de teren, iar trenurile de mare viteză sunt încetinite / O persoană a murit, după surparea unui zis de susţinere a unui deal