Aceşti struguri deosebit de crocanţi, care sunt mai dulci, mai mari şi mai scumpi decât alte soiuri, sunt originari din Japonia. Cultivaţi în Coreea de Sud şi în China, ei sunt exportaţi de acum în mai multe ţări din Asia Centrală, în principal în Kazahstan, Kârgâzstan şi Uzbekistan.
Presupusele calităţi ale soiului „Shine Muscat” sunt lăudate de influenceri în numeroase videoclipuri publicate pe reţelele de socializare TikTok şi Instagram.
„Vom preleva un eşantion şi îl vom trimite pentru a fi verificat”, a anunţat ministrul kazah al Agriculturii, Aidarbek Saparov, întrebat de presa locală despre prezenţa unor produse chimice în aceşti struguri, după ce numeroşi internauţi s-au plâns din cauza unor presupuse reacţii alergice.
Ministrul a declarat totodată că doreşte să consolideze serviciile de inspecţie fitosanitară deoarece, după o anchetă recentă a autorităţilor kazahe, s-a descoperit că 60% din produsele testate nu corespund normelor acceptate.
„Kazahii îşi riscă în fiecare zi sănătatea mâncând alimente care nu corespund normelor de calitate”, a avertizat la jumătatea lunii noiembrie Comitetul guvernamental pentru apărarea consumatorilor, cerând totodată „rezolvarea imediată a problemei privitoare la calitatea alimentelor din Kazahstan”, o ţară care se învecinează cu Rusia şi cu China.
În Kârgâzstan, o altă ţară care este vecină cu China, un deputat a cerut luni „controlarea strictă” a calităţii acestui produs, în cadrul unei sesiuni parlamentare despre securitatea alimentară.
În septembrie, Uniunea Europeană a interzis pasta tartinabilă algeriană El Mordjene Cebon, de asemenea populară pe reţelele de socializare, dar care nu obţinuse autorizaţiile de comercializare necesare.