tbi bank a raportat un profit net record de 38 de milioane de euro în primele nouă luni ale anului, cu 34% mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Activele totale au crescut cu 26% la sfârşitul lunii septembrie 2024, ajungând la 1,7 miliarde de euro.
”tbi bank, bancă challenger din Europa de Sud-Est, continuă să obţină rezultate financiare solide, raportând un profit net record de 38 de milioane de euro în primele 9 luni ale anului 2024 – cu 34% mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, conform rezultatelor financiare consolidate neauditate. În plus, tbi bank şi-a menţinut poziţiile puternice atât din punct de vedere al lichidităţii, cât şi al capitalului”, anunţă banca.
tbi raportează o creştere de 26% a activelor totale până la sfârşitul lunii septembrie 2024, ajungând la 1,7 miliarde de euro. Portofoliul brut de credite a ajuns la 1,23 miliarde euro, o creştere de 26% faţă de primele nouă luni din 2023.
Venitul operaţional al tbi bank a crescut cu 25%, până la 186 milioane de euro, în principal datorită unei creşteri de 34% a veniturilor nete din dobânzi. Acest lucru a permis ca profitul operaţional să ajungă la 130 de milioane de euro în primele nouă luni ale acestui an.
Pe parcursul primelor nouă luni din acest an, tbi a continuat să încheie parteneriate cu comercianţi, inclusiv din noi segmente de piaţă, iar acum soluţiile de plată ale băncii sunt disponibile în aproape 30.000 de puncte ale partenerilor comerciali din pieţele sale principale de operare – România, Bulgaria şi Grecia. Prin această acoperire crescută, banca a sprijinit un număr mai mare de clienţi să îşi finanţeze achiziţiile dorite şi a consolidat poziţia de lider a tbi în toate cele trei pieţe.
În perioada ianuarie-septembrie, tbi bank a gestionat 1,6 milioane de cereri de finanţare în România, Bulgaria şi Grecia. În primele nouă luni, banca a acordat 720.000 de credite (+39%) în valoare de 840 milioane de euro, cu 25% mai mult faţă de aceeaşi perioadă din 2023. De asemenea, canalele de tip self-service au contribuit semnificativ la creşterea afacerilor, 70% dintre cererile de împrumut fiind realizate digital.
Creşterea cu 22% a cheltuielilor generale ale băncii, până la 87 de milioane de euro, a fost determinată în principal de investiţiile continue în tehnologie şi în soluţii de inteligenţă artificială pentru a sprijini dezvoltarea de noi produse pe toate pieţele şi investiţii în noi linii de business.
De asemenea, portofoliul de depozite al tbi bank a ajuns la 1,26 miliarde de euro la sfârşitul lunii septembrie 2024, depăşind cu mult performanţa pieţei şi demonstrând o creştere solidă de 26% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2023. Principalul motor a fost portofoliul de depozite la termen din retail, unde creşterea a fost şi mai mare, de 32%.
”La sfârşitul primelor 9 luni, banca avea o poziţie puternică şi robustă atât din punct de vedere al lichidităţii, cât şi al capitalului – pe bază consolidată, rata de acoperire a lichidităţii (LCR) a fost de 602% (mult peste nivelul minim impus de 100% şi peste media sectorului bancar de 242%). După decizia acţionarilor de a capitaliza profitul din primul semestru al anului 2024, rata de adecvare a capitalului (CAR) a ajuns la 23,7%. Operaţiunile tbi arată o disciplină tot mai bună în ceea ce priveşte gestionarea costurilor (46,5% raportul costuri/venituri), la care se adaugă un randament al portofoliului de credite de 21,4%, ceea ce permite ca rentabilitatea activelor (ROA) şi cea a capitalului propriu (ROE) să ajungă la 3,2%, respectiv 20,7%”, se mai arată în raportul băncii.
tbi bank este o bancă challenger din Europa de Sud-Est şi lider regional în domeniul soluţiilor de plată alternative, îmbinând serviciile de finanţare şi cele de shopping pentru a răspunde nevoilor actuale şi tendinţelor viitoare de consum ale clienţilor. Este activă în Bulgaria, România, Grecia, Germania şi Lituania, are o bază de peste 2 milioane de clienţi şi a acordat aproape 750.000 de credite în 2023. În România, peste 200.000 de utilizatori folosesc în mod constant aplicaţia de cumpărături creată de tbi bank.