Asociaţia Femeilor din Transport şi Turism – WTTA (Women in Transport & Tourism Association) reuneşte cele două sectoare, care nu pot trăi unul fără altul, şi urmăreşte să ofere o vizibilitate mai mare şi o voce mai puternică pentru toate profesionistele, pentru femeile care lucrează în această industrie, pentru a promova excelenţa şi echitatea, a declarat, marţi seara, preşedintea organizaţiei, Claudia Ţapardel.
„Asociaţia Femeilor din Transport şi Turism are un an. Pe 12 decembrie 2023, eram doar 10 persoane stând la o masă într-un restaurant, sărbătorind înfiinţarea acestei asociaţii. Eram pline de vise şi speranţe şi, într-adevăr, astăzi pot spune că visele devin realitate. În primul rând, suntem prima asociaţie română, europeană şi globală de femei în transport şi turism. O asociaţie care reuneşte cele două sectoare, care, în opinia mea, nu pot trăi unul fără altul. Vrem să împuternicim, să conectăm şi să inspirăm femeile să provoace schimbări în ambele sectoare. Vrem să oferim o vizibilitate mai mare şi o voce mai puternică pentru toate profesionistele, femeile care lucrează în această industrie, pentru a promova excelenţa şi echitatea. Nu vrem să ne luptăm cu bărbaţii, vrem doar echitate şi parteneriat. Vrem să contribuim la creştere şi dezvoltare pentru ambele domenii, întărind, de asemenea, colaborarea şi parteneriatul cu actorii reprezentativi şi principali din sectorul public şi privat. De asemenea, ne asumăm misiunea de a crea un mediu economic şi social care duce la creşterea profesională a femeilor care construiesc cu pasiune şi dedicare o carieră în ambele domenii”, a afirmat Ţapardel, la evenimentul de lansare oficială a WTTA.
Aceasta a arătat că, la nivel global, 54% dintre persoanele angajate în turism sunt femei, în timp ce în economia generală acestea reprezintă 39%.
„Aşadar suntem foarte prezente în sectorul turismului. Dar femeile din turism câştigă cu 40,7% mai puţin decât bărbaţii. 23% dintre miniştrii Turismului sunt femei. Numai 23% din toate statele din lume, dar stăm mai bine decât la nivel global, unde 20,7% dintre miniştrii guvernamentali sunt femei. Acum revenind la România (…) vreau să vă spun ceva: în transport şi turism, din 600.000 de persoane angajate, doar 30,5% sunt femei, iar dintre acestea doar 0,35% sunt antreprenoare, au o companie. (…) Spre surprinderea noastră, persoanele care sunt antreprenoare, proprietare de o companie în domeniul turismului, sunt 0,71% şi cine poate fi un antreprenor mai bun decât o femeie? Dar cifrele nu arată acest lucru”, a menţionat preşedintele WTTA.
Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO
Claudia Ţapardel a subliniat că a creat această asociaţie pentru că, împreună, femeile din transporturi şi turism sunt mai puternice şi se pot face auzite.
„(…) nu vreau să mai lupt şi nu vreau ca voi să mai luptaţi pentru a fi apreciate şi recunoscute pentru profesionalismul vostru, pentru capacităţile voastre, pentru tot ceea ce sunteţi. Vreau să fie un mod normal de a fi în poziţii de conducere şi să fiţi recunoscute pentru profesionalismul vostru, pentru capacităţile voastre, pentru toată munca voastră şi toată expertiza şi experienţa voastră. (…) Vreau ca fiecare dintre voi să intre pe uşa din faţă, pe uşa principală, şi uneori să avem şi covorul roşu la intrare. Şi voi sublinia din nou de ce am creat, împreună cu membrele mele fondatoare, cu consiliul meu şi cu toate doamnele din sală această asociaţie: pentru că trebuie să fim împreună. De ce? Suntem frumoase, suntem inteligente, suntem profesioniste, avem experienţă, avem succes. (…) Dar vreau să vă spun ceva în care cred cu tărie: abilităţile noastre, experienţa noastră, capacităţile noastre nu sunt în competiţie. De multe ori sunt în complementaritate şi, împreună, suntem mai puternice. Dacă creăm o comunitate, dacă creăm o mişcare, putem schimba paradigma, putem schimba şi distruge acest model, acest efort nesfârşit de a fi mai vizibile, de a fi recunoscute, de a face efortul de a ne face vocea auzită”, a adăugat ea.
La rândul său, Otilia Demian, vicepreşedinta WTTA Membership, membru în Comitetul Director FIHR & Director of Business Development Bacolux Hotels, a subliniat că organizaţia are multe proiecte interesante şi ambiţioase, în timp ce Cristina Huzum – vicepreşedinta WTTA Sustenabilitate & CSR, deputy general manager Hotel Sheraton Bucureşti îşi doreşte lucrul în echipă.
„Vreau să lucrăm ca o echipă, pentru că exact ca într-o echipă dintr-un hotel ospitalieră nu poate să fie doar o singură persoană, trebuie să fim toţi. Exact şi în comunitatea asta lucrurile se fac împreună şi mai ales că vorbim de sustenabilitate şi CSR şi cum schimbăm lucrurile în comunităţile noastre. Să sperăm că viitorul aduce numai lucruri bune, pentru că nu vorbim de mega-trenduri, vorbim de ceva ce putem să schimbăm astăzi sau mâine”, a adăugat Huzum.
Alina Răpan, vicepreşedinta WTTA Proiecte Speciale, consultant afaceri şi investiţii în turism a dorit să vorbească despre „puterea lui ‘împreună'”.
„Vreau să vă vorbesc doar câteva secunde despre puterea lui ‘împreună’. Se spune că dacă vrei să mergi repede poţi merge singur. Dar dacă vrei să mergi şi să ajungi undeva departe, este esenţial să mergi împreună. Aşa că vă urăm să aveţi puterea şi curajul să veniţi alături de noi”, a transmis ea.
Prezentă la eveniment, Ileana Savu, secretar general WTTA, manager & consultant Sailor Cons, este de părere că, dacă vocea femeilor care activează în cele două domenii ar fi auzită, „am avea cu toţii de câştigat”.
„Datorită meseriei mele, care este de inginer – am lucrat 15 ani în transportul public bucureştean, la STB (…) – din această experienţă am concluzionat că femeile pot să fie la fel de buni ingineri ca bărbaţii. Şi eu zic că dacă vocea femeilor din aceste două domenii, aşa cum spunem noi, Listen to our voice, ar fi mai mult auzită, am avea cu toţii de câştigat şi ăsta este de fapt scopul nostru. Noi nu vrem neapărat să arătăm cât suntem noi de frumoase şi deştepte, dar în primul rând vrem să ne meargă tuturor mai bine. Împreună, în acest parteneriat, în care nu se poate fără partea feminină care aduce acea grijă pentru detaliu, pentru frumuseţe, delicateţea, avem atâtea lucruri pe care le aducem noi, cu partea noastră feminină, alături de bărbaţi”, a spus Ileana Savu. AGERPRES/(A – autor: Oana Tilică, editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Irina Giurgiu)