Asociaţia „Cetatea Voluntarilor” din Arad a finalizat la Oradea proiectul prin care a realizat un spaţiu special destinat audierii minorilor, conform standardelor internaţionale, în sediul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bihor.
„Camera specială de audiere a minorilor Bihor e gata! Un proiect necesar pentru înfăptuirea justiţiei pentru minori şi asigurarea protecţiei complexe a acestora, în conformitate cu standardele internaţionale în domeniu. Un spaţiu în care cuvântul copilului va fi auzit şi decriptat corespunzător în condiţii de siguranţă psiho-emoţională,”, a informat, pe pagina sa de Facebook, preşedintele Asociaţiei „Cetatea Voluntarilor”, Anamaria Popa.
Aceasta a declarat, pentru AGERPRES, că spaţiul de audieri este alcătuit din două camere de birou, cu pereţi capitonaţi, mobilate, separate de un perete antifonic, cu oglindă unidirecţională, într-o parte pentru poliţistul, procurorul şi eventual, părinţii minorului, iar de cealaltă parte, pentru minor, psiholog şi reprezentanţii DGASPC. La intrare, a fost amenajată şi o sală de aşteptare, cu grup sanitar.
„Ce e diferit faţă de celelalte camere de audieri este că sunt făcute după standardele care sunt cerute acum: fără multe culori, aproape fără culori, în tonuri calde, pentru a nu stârni emoţiile copiilor şi a nu-i deregla de la subiect. Se vor folosi păpuşi anatomice, pentru că la vârste sub zece ani, unde e vorba de abuz sexual, adevărul se află prin joacă. Ce e foarte important este că se face pregătirea personalului de la Protecţia Copilului de către Corpul Naţional al Poliţiştilor. Este esenţial să ai şi oameni instruiţi în acest scop. Noi am realizat camerele şi le predăm statului, autorităţilor locale din Oradea, iar lucrurile vor continua apoi în mod firesc prin cei autorizaţi”, a declarat Anamaria Popa.
Ea a menţionat că propunerea pentru realizarea camerei de audieri pentru copii a venit din partea autorităţilor de la Protecţia Copilului Arad şi Bihor.
Constatând nevoia unor asemenea spaţii, asociaţia a luat decizia de a porni un proiect naţional. A fost demarat în luna mai la Arad, unde este aproape finalizat un asemenea spaţiu special, lipsind doar tehnica necesară, ce va fi dotată de Poliţie – camere video, aparatură de înregistrat, căşti, un copiator, reportofon etc.
La Oradea, proiectul camerei de audieri a început în luna iunie, fiind finalizat în cursul acestei săptămâni.
„Facem acest proiect în România în două oraşe momentan. În prezent, suntem invitaţi şi la Timişoara, dar cu siguranţă proiectul se va extinde acolo unde va fi nevoie de noi. Din păcate, este nevoie de astfel de spaţii”, a mai afirmat Anamaria Popa.
Proiectul are o valoare de peste 10.000 de euro, fiind realizat exclusiv din donaţii şi din sponsorizări.
Asociaţia „Cetatea Voluntarilor” din Arad este renumită pentru activităţile sale în dezvoltarea comunităţii, derulate timp de un deceniu prin proiecte locale arădene. În această toamnă, a realizat primul proiect în afara judeţului Arad, în Oradea, constând într-un foişor recreativ pentru copiii de la Grădiniţa nr. 47.
După camera de audieri pentru copii, asociaţia se pregăteşte să proiecteze şi să realizeze un parc de copii în satul bihorean Curăţele, localitate în care, de zeci de ani, copiii nu au un parc de joacă. AGERPRES/(A, AS – autor: Eugenia Paşca, editor: Irina Poenaru, editor online: Simona Aruştei)
Sursa foto: Anamaria Popa / Facebook