Hossu, despre situaţia de la Fabrica de Pulbere Făgăraş: S-au plătit toate întârzierile şi nemulţumirile au fost stinse

Membrii Sindicatului Liber Nitramonia Rompiro Făgăraş au renunţat la acţiunile de protest anunţate în perioada 25 – 29 noiembrie, în condiţiile în care li s-au plătit deja restanţe de circa 140 de milioane lei, a declarat luni, pentru AGERPRES, preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

Sindicaliştii intenţionau să-şi arate nemulţumirea faţă de ”ignoranţa clasei politice şi managementul defectuos” prin acţiuni de protest în faţa Ministerului Economiei şi a Companiei Naţionale Romarm. În comunicatul transmis săptămâna trecută, reprezentanţii Sindicatului Liber Nitramonia Rompiro Făgăraş au făcut referire la situaţia deficitară din cadrul Fabricii de Pulbere şi au tras un semnal de alarmă privind gestionarea companiilor critice din portofoliul statului.

„Protestul nu mai are loc, s-a rezolvat problema. Ministrul Economiei, Ştefan-Radu Oprea, a făcut o vizită la Făgăraş. În urma discuţiilor şi analizelor făcute acolo s-au constatat mici disfuncţionalităţi la nivelul Romarm, legat de repartizarea a ceea ce se cheamă nucleu, adică a personalului susţinut financiar strict necesar producţiei speciale de apărare, care nu era alocat la mărimea respectivă. Totodată s-au rezolvat şi problemele întreprinderii, plătindu-se producţia realizată şi livrată din luna septembrie până la data vizitei, ca în momentul respectiv salariaţii să-şi poată lua salariile la nivel de 95%. Din acest punct de vedere, în condiţiile respective au fost mulţumiţi şi au renunţat la manifestarea care era propusă”, a afirmat preşedintele Cartel Alfa.

El a menţionat ca s-au plătit restanţe de aproximativ 140 de milioane lei.

„S-au plătit aproximativ 140 de milioane lei. Deşi întreprinderea realizează profit, conform legislaţiei în vigoare, nu puteau să se mute de la un capitol bugetar la altul şi, practic, erau blocaţi cu nivelul de salarizare pentru salariaţii care munceau efectiv. Nu era o chestiune în care să se spună: „Domnule, se plăteşte nemunca. De obicei asta este argumentaţia dată în diferite întreprinderi. Aici era pe profit, aveau resurse financiare şi trebuiau încasaţi banii cu care să se plătească, adică fără să mai mute de la un capitol bugetar la altul banii necesari pentru plata salariilor. Au plătit la zi şi aveau resurse financiare ca să plătească şi pentru decembrie. Li s-au plătit toate întârzierile şi nemulţumirile au fost stinse”, a adăugat liderul sindical.

Reprezentanţii Sindicatului Liber Nitramonia Rompiro Făgăraş au subliniat, în comunicatul transmis săptămâna trecută, că în ciuda comenzilor ridicate, dar şi a prevederilor legale pentru a proteja industria de apărare şi angajaţii acesteia, fondul pentru plata salariilor este în continuare insuficient.

În februarie 2023, angajaţii Fabricii de Pulbere Făgăraş au ieşit în stradă din cauza neplăţii drepturilor salariale aferente anului trecut. Sindicatul a cerut la acel moment respectarea CCM-ului, dar şi a Legii 232/2016 privind industria naţională de apărare.

În ianuarie 2024, protestele sindicaliştilor din Făgăraş au fost reluate, iar problemele vizate au rămas aceleaşi: fonduri insuficiente pentru salarii, dar şi condiţii de muncă incerte.

Potrivit sursei citate, industria de apărare funcţionează într-un regim special care oferă continuitate activităţii în ciuda unui număr redus de comenzi. Pentru a asigura fluxul continuu şi o „repornire” de urgenţă a fabricii în cazuri speciale, angajaţii pe durată nedeterminată beneficiază de o menţinere în funcţie şi de un fond lunar necesar acoperirii drepturilor salariale, care se calculează luând ca bază 75% din câştigul salarial mediu brut pe economie.

În acest sens, spun sindicaliştii, art. 24 din Legea 232/2016 prevede că „În perioada în care salariaţii încadraţi cu contract individual de muncă pe durată nedeterminată la operatorii economici cu capital majoritar şi/sau integral de stat din industria naţională de apărare nu desfăşoară activităţi din lipsă de comenzi sau contracte, aceştia efectuează activităţi de întreţinere, conservare, reparaţii şi pază a capacităţilor de producţie, activităţi administrative şi alte activităţi specifice şi beneficiază de sume acordate de la bugetul de stat, în vederea acoperirii drepturilor salariale şi a contribuţiilor de asigurări sociale datorate de angajator”.

Sindicatul Liber Nitramonia Rompiro Făgăraş din cadrul Fabricii de Pulberi Făgăraş este afiliat la CNS Cartel Alfa. AGERPRES/(AS – autor: Nicoleta Bănciulea, editor: Andreea Marinescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)

Sursa: www.agerpres.ro

Prahova: Sancţiuni după meciul Petrolul Ploieşti – Dinamo Bucureşti; amenzi şi susţinători interzişi pe stadion

Prezidenţiale2024/ Dâmboviţa: Marcel Ciolacu – 27,59%, urmat de Călin Georgescu – 26,03%