Până în prezent, amenințarea anihilarii nucleare nu a fost niciodată mai mare decât în 1962, când președintele american Kennedy și premierul sovietic Hrușciov s-au confruntat în perioada 16-28 octombrie din cauza amplasării de rachete sovietice în Cuba. Piețele veneau după o scădere susținută între decembrie 1961 și iunie 1962, cunoscută sub numele de ”alunecarea Kennedy”, dar înainte de începerea crizei începeau să se redreseze. Cu toate acestea, când a început criza propriu-zisă, indicele S&P 500 a pierdut peste 3,7%. Rezolvarea crizei a fost urmată de o redresare susținută a piețelor bursiere din SUA, astfel încât, la 30 de zile după aceea, indicele a crescut cu 7,6%, iar trei luni mai târziu crescuse cu peste 17%.
De fapt, am observat același comportament și în timpul altor războaie și situații tensionate. În timpul războiului din Golf din decembrie 1990, impactul inițial asupra S&P 500 a fost de -4%, iar piața a recuperat scăderea inițială în primele 30 de zile, apoi urmată de o creștere de 12% după trei luni. În 2009, testul nuclear al Coreei de Nord a avut un impact inițial de -1,3%, apoi indicele a crescut cu 5% în următoarele 30 de zile. Într-un alt test, în septembrie 2016, Coreea de Nord a susținut că a reușit să creeze o bombă miniaturizată cu hidrogen care ar putea fi încărcată pe o rachetă cu rază lungă de acțiune. Indicele S&P 500 a pierdut 2,55% în acea zi și 30 de zile mai târziu era încă pe pierdere cu aproape 1%, dar la trei luni înregistrase o creștere de 3%. Escaladarea geopolitică din 2017 a început atunci când Coreea de Nord a testat rachete balistice deasupra Mării Japoniei. Acest eveniment a reprezentat o preocupare majoră pentru guvernul SUA. Impactul a fost negativ asupra pieței în perioada inițială de 30 de zile, de aproape 1%, dar S&P 500 a reușit apoi să câștige după 90 de zile peste 4%.
Evenimentele geopolitice au avut tendința de a influența mai puțin piețele decât se temeau inițial investitorii. La un an după criza rachetelor cubaneze, indicele S&P 500 crescuse cu peste 35%. De asemenea, indicele a câștigat aproape 29% la un an după invazia Kuweitului de către Irak în 1990 și 35% la un an după începutul războiului dintre SUA și Irak din 2003. Au existat și excepții, războiul de Yom Kippur din 1973 a dus la prăbușirea indicelui cu aproape 29%, iar după 9/11 în 2001 a avut loc o prăbușire de – 20% și mai recent, indicele a pierdut 6% din valoare la 12 luni după începerea războiului Rusia – Ucraina.
Dar dacă ne uităm la imaginea de ansamblu, un studiu realizat de Invesco a arătat că o sumă de 100.000 de dolari investită incepand din 1940 de un investitor ipotetic a crescut la 31,7 milioane de dolari atunci când investitorii au investit 5.000 de dolari de fiecare dată când a început un conflict, comparativ cu rezultatul de 23,2 milioane de dolari al investitorilor care au retras 5.000 de dolari în aceleași condiții. Chiar și strategia “buy and hold” a avut rezultate mai bune decât cea a retragerilor.
Conflictele militare pot spori temerile investitorilor și pot aduce incertitudini. Iar acest lucru afectează piețele, deoarece investitorii nu tranzacționează de obicei în funcție de starea lucrurilor, bună sau rea, ci mai degrabă în funcție de așteptările ca acestea să se îmbunătățească sau să se înrăutățească și ce riscuri pot aduce portofoliilor lor. Sondajul Retail Investor Beat arată că, la nivel global, mai mulți investitori consideră în prezent evenimentele economice precum inflația sau posibilitatea unei recesiuni globale drept riscuri mai mari pentru portofoliile lor decât un conflict global. Pentru investitorii români, riscul unui conflict global este chiar mai în spate după inflație și o posibilă recesiune a economiei globale sau locale. Până în prezent, istoria a arătat că piețele financiare tind să se redreseze după ce incertitudinea se risipește, dar este încă o provocare pentru investitori să rămână calmi și să nu intre în panică atunci când evenimentele se desfășoară efectiv.
_
Bogdan Maioreanu, analist și comentator de piață al eToro, are peste 20 de ani de experiență în domeniul serviciilor financiare și al investițiilor, precum și un background solid în jurnalism. A ocupat diferite poziții de conducere în zona de Corporate Banking în cadrul Raiffeisen Bank și OTP Bank, pentru a trece apoi .la consultanță în afaceri, lucrând pentru mai multe companii printre care și IBM România. Bogdan are un Executive MBA de la Asebuss și Washington University.
Despre eToro Group
eToro este o platformă de tranzacționare și investiții care le permite utilizatorilor să investească, să își împărtășească cunoștințele și să învețe. eToro a fost fondată în 2007 cu misiunea de a deschide piețele globale pentru ca toți cei interesați să poată tranzacționa și investi într-un mod simplu și transparent. În prezent, eToro este o comunitate globală cu peste 38 de milioane de utilizatori înregistrați în 75 de țări. Credem că există putere în schimbul de cunoștințe și că putem avea mai mult succes investind împreună. Așa că am creat o comunitate de investiții colaborativă, concepută pentru a vă oferi instrumentele de care aveți nevoie pentru a vă dezvolta cunoștințele și veniturile. Pe platforma eToro, utilizatorii pot deține o gamă largă de active tradiționale și inovatoare și pot alege cum să investească: pot tranzacționa direct, pot investi într-un portofoliu sau pot copia alți investitori. Pentru ultimele știri, puteți vizita centrul nostru media aici
Atenționare privind exonerarea de răspundere
Această comunicare este doar în scopuri de informare și educație și nu trebuie luată drept sfat pentru investiții sau recomandare personală, ofertă sau solicitare de a cumpăra sau vinde orice instrumente financiare. Acest material a fost pregătit fără a ține cont de vreun obiectiv de investiții anume al destinatarului sau de situația sa financiară și nu a fost pregătit în conformitate cu cerințele legale și de reglementare pentru promovarea cercetărilor independente. Orice referință la performanțele trecute sau viitoare ale unui instrument financiar, indice sau produs de investiții complex nu sunt și nu trebuie considerate a fi un indicator sigur pentru rezultate viitoare. eToro nu își asumă nicio răspundere că informațiile incluse în acest raport sunt în totalitate corecte și complete.