„Schimbarea conducerii PNL și PSD și maturizarea conducerii USR sunt semnale, poate încă nu foarte credibile, că partidele politice democratice au înțeles mesajul electoratului și că există șansa unei reforme interne, mereu întârziate, dar care nu mai poate fi amânată. Confruntarea electorală care se va desfășura duminică este crucială, rezultatul acesteia conturând direcția în care se va îndrepta națiunea română în perioada următoare. Este o confruntare electorală asemănătoare celor din primul deceniu post-decembrist. Acum, ca și atunci, corpul electoral va decide dacă își asumă democrația constituțională, cu principii și valori, în egală măsură, naționale și europene sau un regim politic hibrid, de influență rusească”, afirmă Stoica.
„Lupta se desfășoară între partida care se autodenumește „suveranistă”, dar care, în mod conștient sau din naivitate, atentează chiar la suveranitatea Statului Român, și partida democratică, adeptă a valorilor naționale și europene, care înțelege că suveranitatea României nu poate fi păstrată și apărată decât în cadrul Uniunii Europene și în structura NATO. Nicicând, în toată istoria sa, România nu a fost mai sigură de suveranitatea ei decât este astăzi. Printr-un paradox istoric, „suveranismul” atentează la suveranitatea națională”, a mai scris fostul lider PNL.
„Miza alegerilor parlamentare este mai mare decât cea a alegerilor prezidențiale (indiferent de soluțiile Curții Constituționale referitoare la acestea din urmă). Cea mai importantă reprezentare a corpului electoral se realizează prin deputații și senatorii aleși în Parlament. Dezamăgirea față de politicieni, oricât de justificată ar fi, nu trebuie să se extindă asupra instituțiilor fără de care nu poate funcționa democrația constituțională. Partidele politice sunt indispensabile în funcționarea acestui ansamblu instituțional”, consideră Stoica.