„Uşa Europei rămâne deschisă pentru Georgia, dar ceea ce este important este ca Georgia să meargă pe această cale, iar oamenii pe care îi vedem protestând (în stradă) vor să meargă pe această cale”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului german de Externe, Sebastian Fischer, în cadrul unei conferinţe de presă.
Georgia a obţinut oficial statutul de candidată la aderare la UE în decembrie 2023, însă de atunci Bruxellesul a îngheţat procesul, acuzând executivul georgian de un grav regres democratic.
Obiectivul de a se alătura în cele din urmă familiei europene este „înscris în Constituţia georgiană” şi a fost „iniţial obiectivul actualului guvern”, care însă şi-a schimbat parcursul, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului german de Externe.
„Observăm cu îngrijorare evoluţiile” de la faţa locului, a adăugat el.
„Protestele masive din ultimele zile arată în mod clar că multe persoane din Georgia doresc să continue să aibă un viitor în UE”, a insistat el.
Această ţară din Caucaz traversează o criză politică după ce partidul Visul Georgian şi-a proclamat victoria în alegerile legislative la sfârşitul lui octombrie. Opoziţia şi preşedinta proocidentală Salome Zurabişvili consideră că scrutinul a fost puternic fraudat.
Mii de protestatari ies în stradă de câteva zile în ţara cu 3,7 milioane de locuitori, acuzând partidul de guvernământ Visul Georgian că urmează politici din ce în ce mai autoritare, antioccidentale şi proruse.
Visul Georgian, la putere din 2012 şi acuzat de opozanţii săi de derivă autoritară prorusă, a provocat joi un nou val de mobilizare, după ce a respins pentru 2028 orice negociere de integrare în Uniunea Europeană.