Tehnologia LiDAR foloseşte lasere pentru a genera hărţi tridimensionale şi este esenţială în diverse industrii, inclusiv în infrastructura critică, cum ar fi porturile. De asemenea, armata SUA explorează integrarea acesteia în vehicule militare autonome.
Raportul avertizează că senzorii LiDAR conectaţi la internet ar putea ascunde coduri maliţioase sau ”backdoor-uri” (uşi din spate) de firmware, greu de detectat, care ar putea fi exploatate de guvernul chinez, datorită legislaţiei care obligă companiile să coopereze cu autorităţile de securitate.
Craig Singleton, senior fellow al FDD, a subliniat că ”riscurile pe termen lung de sabotaj şi supraveghere depăşesc cu mult economiile obţinute prin utilizarea senzorilor chinezi”.
Institutul recomandă interzicerea achiziţiilor de senzori LiDAR chinezi pentru echipamentele de apărare şi colaborarea cu aliaţi precum Germania, Canada, Coreea de Sud, Israel şi Japonia pentru a crea un lanţ de aprovizionare alternativ.
În context, Departamentul Apărării al SUA a semnalat recent că intenţionează să includă compania Hesai Group pe lista firmelor asociate cu armata chineză.