Ce spun sondajele despre o candidatură Kamala Harris împotriva lui Donald Trump

O serie de sondaje de opinie au măsurat recent şansele mai multor potenţiali candidaţi democraţi, inclusiv ale vicepreşedintei Kamala Harris, care este susţinută de preşedintele democrat, într-o cursă împotriva fostului preşedinte republican Donald Trump la alegerile din 5 noiembrie. Însă anunţul retragerii lui Joe Biden din cursa pentru Casa Albă ar putea modifica rezultatele sondajelor de opinie anterioare, scrie Le Figaro.

Cu toate acestea, cursa va fi foarte strânsă, după cum au arătat majoritatea sondajelor publicate în presa americană în ultimele săptămâni.

După dezbaterea eşuată a lui Joe Biden cu Donald Trump, numeroase sondaje de opinie au măsurat şansele mai multor alţi potenţiali candidaţi democraţi, inclusiv ale vicepreşedintelui Kamala Harris, care este susţinută de preşedintele democrat.

Potrivit ABC News, Donald Trump o devansează net pe Kamala Harris, cu 46% faţă de 42% din intenţiile de vot, într-o medie a 37 de sondaje realizate.

Totuşi, diferenţa se reduce pe baza ultimelor măsurători efectuate după dezbaterea lui Joe Biden cu Trump, care a precipitat parţial decizia acestuia de a se retrage. După cum relatează The Washington Post, pe baza mediei a 11 sondaje post-dezbatere, Trump o conduce pe Harris cu 1,5 puncte procentuale, faţă de 1,9 puncte procentuale în cazul lui Biden.

Dacă este luat în considerare un al treilea candidat, cum ar fi independentul Robert Francis Kennedy Jr, diferenţa este şi mai mică, dar îl avantajează totuşi pe fostul preşedinte republican, întrucât acesta câştigă cu un punct – 48% faţă de 47% pentru actualul vicepreşedinte.

The New York Times notează că Kamala Harris ar putea obţine rezultate mai bune decât Joe Biden în unele state oscilante. În Virginia, vicepreşedinta ar mări diferenţa faţă de avantajul deja deţinut de Biden în sondajele de opinie. Harris ar putea obţine rezultate mai bune în rândul tinerilor alegători, al alegătorilor de culoare şi al femeilor. „Încă din aprilie, sondajele sugerau că Kamala Harris era mult în urma lui Joe Biden, dar ea a câştigat teren în sondajele recente”, notează cotidianul american.

În iulie, un sondaj Ipsos arăta că 70% dintre alegătorii simpatizanţi ai Partidului Democrat ar fi „mulţumiţi” dacă Joe Biden s-ar retrage în favoarea vicepreşedintelui său. În acelaşi sondaj, dacă ar avea de ales, 29% dintre aceştia ar alege-o pe Kamala Harris drept candidat, faţă de 7% pentru guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, şi 4% pentru Michelle Obama. Cu toate acestea, o mare parte dintre respondenţi au fost indecişi: 15% au declarat că sunt nehotărâţi şi 31% nu au răspuns la întrebare.

Un alt sondaj Yougov pentru The Economist a arătat că 73% dintre susţinătorii democraţilor o preferă pe Kamala Harris pentru nominalizare. Ea este urmată de fostul militar şi secretar al transporturilor Pete Buttigieg cu 56% şi de Bernie Sanders cu 52%. Acesta din urmă, pe de altă parte, a atras cea mai mare dezaprobare.

Prin urmare, consensul rămâne fragil în jurul actualului vicepreşedinte. Cu toate acestea, recenta tentativă de asasinat asupra lui Donald Trump şi retragerea bruscă a lui Joe Biden, în ciuda aparentei încăpăţânări a echipei sale din ultimele săptămâni, ar putea schimba în mare măsură rezultatele sondajelor de opinie, care surprind opinia publică la un moment dat.

Comitetul Naţional Democrat se reuneşte miercuri pentru a stabili procedura de selecţie a unui nou candidat. În timp ce mai multe personalităţi ale partidului şi-au acordat deja sprijinul pentru Kamala Harris, acesta nu este cu siguranţă cazul fostului preşedinte Barack Obama, care nu a menţionat numele fostului procuror din California în comunicatul său publicat după anunţul retragerii lui Biden. Însă analiştii spun că acesta este mai degrabă un gest prin care doreşte să fie imparţial şi să nu influenţeze procesul de selecţie a unui nou candidat democrat.

 

Trio-ul Palaye Royale va concerta la Arenele Romane din Bucureşti în 20 noiembrie

Brăila: Trafic rutier, oprit până miercuri pe DN 2B, pentru lucrări la o trecere peste calea ferată/ Circulaţia, deviată prin oraşul Făurei