Cristina Prună (USR): PNL creează probleme în Energie ca să aibă cu ce se lăuda că rezolvă

USR transmite, luni, că după ce preşedintele Iohannis a retrimis în Parlament legea care îi transformă pe prosumatori în duşmanii sistemului energetic, prin obligarea acestora să îşi instaleze baterii de stocare, pe banii lor, PNL s-a grăbit să anunţe că rezolvă problema. dar ceea ce nu spune PNL este că a votat în Parlament amendamentul PSD, care a dus la situaţia absurdă.

USR afirmă într-un comunicat că, după ce preşedintele Iohannis a retrimis în Parlament legea care îi transformă pe prosumatori în duşmanii sistemului energetic, prin obligarea acestora să îşi instaleze baterii de stocare, pe banii lor, PNL s-a grăbit să anunţe că rezolvă problema. ”Ce nu spune PNL este că a votat în Parlament amendamentul care a dus la situaţia absurdă. Amendamentul a fost depus de PSD, dar votat cu ambele mâini de PNL, care se preface acum că a uitat ce prostie a făcut”, a precizat USR.

”Stocarea obligatorie pentru prosumatori este aceeaşi abordare defectuoasă a statului: dacă ceva merge, vin politicienii PSD-PNL cu o nouă idee peste noapte şi strică totul. Dar dacă ceva nu merge, nu sunt în stare să vină cu vreo soluţie. Asta, în condiţiile în care Sebastian Burduja se lăuda la începutul acestui an cu capacitatea solară instalată de prosumatori de parcă i s-ar fi datorat lui. Soluţia rămâne stocarea de mari dimensiuni, chiar Transelectrica confirmă acest lucru. Însă nu se întrevede nicio investiţie majoră în capacităţi de stocare”, afirmă Cristina Prună, vicepreşedintă a Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor.

USR precizează că în urmă cu doi ani a depus o iniţiativă legislativă (Pl-x nr. 266/2022) care avea ca scop impulsionarea dezvoltării infrastructurii de producţie şi stocare a energiei electrice şi de echilibrare a sistemului energetic naţional.

”Legea exceptează de la plata tarifelor de transport şi distribuţie, certificate verzi şi contribuţie de cogenerare energia extrasă din reţea pentru a fi stocată cu scopul de echilibrare a reţelei. Practic, legea oferă o facilitate acestor capacităţi să fie folosite de Transelectrica pe post de consumator dispecerizabil pentru echilibrarea reţelei. Iniţiativa legislativă este ţinută la sertar la Camera Deputaţilor exact de majoritatea PSD-PNL”, subliniază USR. ”Am mai văzut acelaşi film prost şi în trecut, atunci când au introdus taxa pe soare. Virgil Popescu, fostul ministru al Energiei, a introdus prin OUG, în 2022, această taxă care afecta prosumatorii de energie. Doi ani mai târziu, după ce am depus amendament de eliminare a taxei pe soare în Parlament şi după multă presiune publică, Sebastian Burduja a scos această aberaţie din lege tot prin OUG. Inepţia şi mai mare a venit în Parlament când s-au folosit de acest OUG pentru a introduce obligaţia de stocare pentru prosumatori”, a adăugat Cristina Prună.

USR mai spune că a susţinut permanent, inclusiv prin proiecte de lege, că statul trebuie să impulsioneze masiv soluţiile de stocare de mare capacitate, nu să pedepsească prosumatorii.

”În acelaşi sens, USR i-a cerut preşedintelui Klaus Iohannis să retrimită în Parlament, la reexaminare, legea care îi obligă pe românii care şi-au instalat panouri fotovoltaice să-şi instaleze capacităţi de stocare a energiei”, arată comunicatul. Preşedintele Klaus Iohannis a cerut, săptămâna trecută, Parlamentului reexaminarea Legii care introduce obligaţia prosumatorilor de a asigura deopotrivă producerea şi stocarea de energie, el afirmând că noile prevederi ale legii sunt inoportune şi inaplicabile în forma în care sunt reglementat.

Şeful statului arată că obiectivul României de a deveni o ţară neutră din punctul de vedere al emisiilor de carbon, inclusiv prin utilizarea surselor regenerabile de energie, riscă să nu mai poată deveni realitate. ”Încurajez Parlamentul să identifice acele soluţii legislative care să reducă povara unor costuri suplimentare prea mari pentru prosumatori privind achiziţionarea de capacităţi de stocare a energiei electrice”, spune preşedintele.

Bărbat reţinut, după ce a fost prins cu maşina în Sectorul 1, deşi nu posedă permis şi avea alcoolemie de 1,00 mg/l alcool pur în aerul expirat / A fost condamnat în 2023 pentru fapte similare

Ministerul Educaţiei anunţă constuirea unei şcoli într-un sat din judeţul Iaşi / Va avea cinci săli de clasă, laboratoare, bibliotecă şi sală de mese / Parte din proiectul ”Şcoli mai sigure, incluzive şi sustenabile”