Ambasada SUA la Moscova a cerut marţi Rusiei să o elibereze pe Alsu Kurmasheva, o jurnalistă ruso-americană de la Radio Europa Liberă/Radio Liberty (RFE/RL), post finanţat de Washington. Ea a fost condamnată la şase ani şi jumătate de închisoare pentru răspândire de informaţii false despre armata rusă, în ceea ce RFE/RL a declarat a fost „un simulacru de justiţie”, relatează Reuters.
Într-un comunicat, Ambasada SUA din Federaţia Rusă a numit-o marţi pe Kurmasheva „o jurnalistă cu principii, dedicată, fără compromisuri făcute adevărului şi relatării obiective” şi a declarat că încarcerarea ei reprezintă „o zi tristă pentru jurnalismul din Rusia”.
„Facem din nou apel la autorităţile ruse să o elibereze pe Alsu şi pe ceilalţi jurnalişti şi deţinuţi de conştiinţă închişi şi să respecte libertăţile fundamentale garantate de Declaraţia Universală a Drepturilor Omului şi de Constituţia Federaţiei Ruse”, a declarat Ambasada.
Kremlinul nu a făcut niciun comentariu imediat, dar în trecut a spus că nu urmăreşte cazul Kurmasheva şi că Rusia nu desfăşoară o campanie ţintită pentru persecutarea cetăţenilor americani.
Un purtător de cuvânt al Ambasadei SUA la Moscova a declarat că reprezentanţa diplomatică este dezamăgită că autorităţile ruse nu i-au acordat până acum acces consular la Kurmasheva şi a declarat că va continua să solicite un astfel de acces.
„Singurul rezultat corect este ca Alsu să fie eliberată imediat din închisoare de către ruşii care au răpit-o. Este mai mult decât cazul ca acest cetăţean american, draga noastră colegă, să fie reunită cu familia ei care o iubeşte”, a reacţionat preşedintele şi directorul general al RFE/RL, Stephen Capus.
Alsu Kurmasheva a fost condamnată vineri de un tribunal din Kazan, după doar două zile de proceduri judiciare. Tot vineri, o instanţă separată din Ekaterinburg l-a condamnat pe un alt cetăţean american, reporterul de la Wall Street Journal Evan Gershkovich, la 16 ani de închisoare pentru spionaj, în urma unui proces de trei zile desfăşurat cu uşile închise. Angajatorul său şi Statele Unite au calificat procesul drept o farsă, iar Washingtonul a declarat că depune eforturi pentru a obţine eliberarea sa.
Kurmasheva, în vârstă de 47 de ani, este stabilită la Praga şi este închisă începând cu 18 octombrie 2023. Ea a fost arestată în timp ce îşi vizita familia în regiunea sa natală, Tatarstan, din Rusia. Ea mai fusese reţinută pentru scurt timp la începutul anului trecut în timp ce încerca să părăsească Rusia, iar paşaportul îi fusese confiscat.
Iniţial, o instanţă a găsit-o vinovată că nu a declarat că deţinea un paşaport american, lucru obligatoriu în conformitate cu legislaţia rusă, şi a amendat-o. O săptămână mai târziu, ea a fost acuzată că nu s-a înregistrat ca „agent străin”, acuzaţie la care a pledat nevinovat. Ulterior, anchetatorii ruşi i-au deschis un dosar penal în care era acuzată de răspândirea de informaţii false despre armata rusă, ceea ce ea a negat.
Soţul ei, Pavel Butorin, care lucrează şi el pentru RFE/RL, a scris pe X: „Fiicele mele şi cu mine ştim că Alsu nu a făcut nimic rău. Şi lumea ştie la fel. Avem nevoie de ea acasă”. Butorin susţine că arestarea ei a fost legată de o carte pe care a redactat-o, intitulată „A spune NU războiului. 40 de poveşti ale ruşilor care se opun invaziei ruseşti din Ucraina”.
Gershkovich şi Kurmasheva se numără printre cei cel puţin şase americani condamnaţi şi încarceraţi în Rusia, pe fondul celei mai mari deteriorări a relaţiilor dintre Moscova şi Occident de la Războiul Rece.
RFE/RL, care a difuzat ştiri despre Europa de Est şi fosta Uniune Sovietică încă din timpul Războiului Rece, este finanţată de Congresul SUA. Rusia a desemnat postul drept „agent străin” şi organizaţie „indezirabilă”, clasificări care au conotaţii negative şi care îl interzic efectiv în interiorul Rusiei.
De la invazia rusă în Ucraina în 2022, Moscova a impus pedepse lungi cu închisoarea persoanelor condamnate pentru criticarea războiului, în temeiul unei legi care interzice răspândirea de informaţii false despre armată.
Butorin a solicitat guvernului Statelor Unite să o desemneze pe Kurmasheva „deţinut pe nedrept”, aşa cum consideră Washingtonul cazul lui Gershkovich, pentru a deschide noi căi diplomatice de negociere a eliberării sale.
Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, a refuzat să comenteze cu privire la deliberările instituţiei privind posibilitatea de a o desemna pe Kurmasheva „deţinut pe nedrept”, dar a declarat că Washingtonul a solicitat eliberarea sa. Repetând acest apel, Miller a declarat: „Este o jurnalistă dedicată care este vizată de autorităţile ruse pentru angajamentul său intransigent de a spune adevărul şi pentru reportajele sale bazate pe principii”.