Prim-vicepreşedintele PSD Sorin Grindeanu a afirmat că partidele care vor să fie la guvernare în viitoarea coaliţie trebuie să susţină un candidat unic la alegerile prezidenţiale şi a precizat că cine nu doreşte acest lucru nu ar trebui să facă parte din coaliţie. Grindeanu a adăugat că niciunul dintre preşedinţii partidelor care negociază formarea unei coaliţii de guvernare nu ar trebui să fie candidatul unic la alegerile prezidenţiale.
Grindeanu a fost întrebat, vineri, dacă partidele care negociază formarea Guvernului vor merge cu un candidat comun la alegerile prezidenţiale sau fiecare formaţiune va avea propriul candidat.
”Vă spun părerea mea personală şi această părere personală e dată de experienţa trăită în ultimele luni cu alegerile prezidenţiale. Eu cred următorul lucru: că în momentul în care se va constitui această coaliţie guvernamentală, această coaliţie trebuie să aibă un candidat unic. Dacă vrei să fii la guvernare, trebuie să ai un candidat unic. Dacă nu, înseamnă că nu vrei să fii la guvernare. Am văzut ce înseamnă alegerile prezidenţiale trecute în care guvernul făcut dintr-o coaliţie din două partide a avut doi candidaţi şi nu a fost experienţa cea mai bună. De aceea, părerea mea este următoarea: în momentul când s-a constituit această coaliţie trebuie să aibă un candidat unic. Nu vrei să ai candidat unic? Atunci nu faci parte din coaliţie”, a declarat Sorin Grindeanu.
El a afirmat că niciunul dintre cei patru preşedinţi ai partidelor care vor forma viitoarea coaliţie nu trebuie să fie candidat unic la alegerile prezidenţiale.
”Şi mai spun ceva, tot din perspectiva mea personală, că nici unul dintre cei patru preşedinţi de partid, eventuale partide din această coaliţie, nu trebuie să fie candidat unic. Nici Ciolacu, nici Bolojan, nici Lasconi, nici Hunor nu au de ce să fie candidaţi. E părerea mea personală”, a explicat prim-vicepreşedintele PSD.
Întrebat dacă poate da nume de posibili candidaţi la preşedinţie, Sorin Grindeanu a răspuns: ”Nu. Eu cred că se vor face normal sondaje, se vor face tot felul de lucruri care să scoată în faţă un candidat care să strângă voturile din partea tuturor, majoritatea voturilor, că poate să ni se pară nouă, ca PSD-şti, că avem un candidat care se potriveşte pe profilul alegătorului, să zicem, social-democrat, dar dacă nu întruneşte şi mare parte din voturile liberale sau UDMR-iste şi aşa mai departe, nu rezolvăm mare lucru. Deci în forma asta aş vedea eu desfăşurările politice ulterioare, dar vă rog să o luaţi ca şi părere personală. (…) Eu cred că toate lucrurile astea trebuie discutate la pachet că vorbim de candidat la preşedinte, că vorbim de prim-ministru preşedinte de Cameră, de preşedinte de Senat sunt funcţii care, cred eu, vor fi discutate la pachet sigur respectând ponderile, aşa cum se respectă ponderea şi în formarea acestui guvern”.