Vorbind cu reporterii la bordul Air Force One, în timp ce se îndrepta spre New Orleans, Trump s-a mărginit să spună că „a fost în contact” cu Putin, ceea ce ar constitui prima discuţie recunoscută oficial între Putin şi un preşedinte american de la începutul anului 2022.
Întrebat dacă a avut conversaţia cu Putin de când a devenit preşedinte, pe 20 ianuarie, sau înainte, Trump a spus: „Am avut-o. Să spunem doar că am avut-o… Şi mă aştept să mai am multe conversaţii. Trebuie să punem capăt acestui război”.
„Dacă vorbim, nu vreau să vă spun despre conversaţii”, le-a spus Trump reporterilor. „Eu cred că facem progrese. Vrem să oprim războiul Ucraina-Rusia”, a adăugat el.
Preşedintele a menţionat că Statele Unite sunt în contact cu Rusia şi Ucraina. „Vorbim cu ambele părţi”, a precizat el.
Trump a promis încă din campania electorală să pună capăt războiului, dar nu a spus încă public cum ar face acest lucru.
Într-un interviu acordat vineri cotidianului The New York Post, Trump declarase că ar fi „mai bine să nu spună” de câte ori a vorbit cu Putin şi nu a dezvăluit când a avut loc ultima conversaţie.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat agenţiei de ştiri de stat TASS că la Washington, odată cu noua administraţie, „apar multe comunicări” pe diferite canale.
„Este posibil ca eu personal să nu ştiu ceva, să nu fiu la curent cu ceva”, a declarat Peskov când a fost solicitat de TASS să comenteze ce a spus Trump. „Prin urmare, în acest caz, nu pot nici să confirm, nici să infirm”, a punctat el.
Consilierul pentru securitate naţională al SUA, Mike Waltz, de asemenea, a refuzat să ofere detalii atunci când a fost întrebat despre comunicarea dintre cele două ţări ale căror relaţii s-au răcit ca în plin Război Rece după invazia rusă din Ucraina.
„Cu siguranţă au loc o mulţime de conversaţii sensibile”, a spus Waltz la NBC News.
Trump a declarat în repetate rânduri că doreşte să pună capăt războiului şi că se va întâlni cu Putin pentru a discuta despre acest lucru, dar data sau locul unei astfel de întâlniri nu au fost anunţate. Duminică, Trump a declarat reporterilor că se va întâlni cu Putin la momentul potrivit.
Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite sunt văzute de Rusia ca posibile locuri pentru un summit, a relatat Reuters la începutul acestei luni.
În zilele următoare, o serie de oficiali americani se îndreaptă spre Europa, în parte pentru a discuta despre război, inclusiv secretarul de stat Marco Rubio, secretarul apărării Pete Hegseth, vicepreşedintele JD Vance şi Keith Kellogg, trimisul special pentru războiul din Ucraina.
Waltz a spus că Trump ar fi dispus să folosească sancţiunile şi tarifele vamale pentru a-l convinge pe Putin să se aşeze la masa negocierilor.
De asemenea, Waltz a confirmat că oficialii americani şi ucraineni vor discuta despre accesul Statelor Unite la resursele de pământuri rare ale Ucrainei drept compensaţie pentru ajutorul acordat de SUA aliatului din Europa de Est.
La 14 iunie, Vladimir Putin şi-a expus termenii săi de deschidere pentru o încetare imediată a războiului: Ucraina trebuie să renunţe la ambiţiile sale de a intra în NATO şi trebuie să îşi retragă trupele de pe întreg teritoriul celor patru regiuni ucrainene revendicate şi controlate în mare parte, dar nu total, de Rusia.
Reuters a relatat în noiembrie că Putin este deschis să discute cu Trump despre un acord de pace pentru Ucraina, dar exclude orice concesii teritoriale majore şi insistă ca Kievul să renunţe la ambiţiile de a adera la NATO.
Pe de altă parte, Kremlinul a îndemnat în mod repetat la prudenţă în ceea ce priveşte speculaţiile privind contactele cu echipa lui Trump cu privire la un posibil acord de pace.
Leonid Sluţki, şeful comisiei pentru afaceri internaţionale a parlamentului rus, a fost citat joi de agenţia de stat RIA afirmând că pregătirile pentru o astfel de întâlnire Putin-Trump se află într-un „stadiu avansat” şi că aceasta ar putea avea loc în februarie sau martie.
Oficial, Putin a vorbit ultima dată cu fostul preşedinte american Joe Biden în februarie 2022, cu puţin timp înainte ca Putin să ordone intrarea a mii de trupe în Ucraina.
Jurnalistul Bob Woodward de la Washington Post a relatat în cartea sa „War” din 2024 că Trump a avut conversaţii directe cu Putin după ce a părăsit Casa Albă în 2021 în posibil şapte ocazii.
Întrebat dacă acest lucru este adevărat, într-un interviu acordat Bloomberg anul trecut, Trump a spus: „Dacă am făcut-o, este un lucru inteligent”. Kremlinul a negat însă afirmaţiile lui Woodward.
Reuters, The Washington Post şi Axios au relatat separat, pe surse, că Trump şi Putin au discutat la începutul lunii noiembrie. Kremlinul a negat, de asemenea, aceste informaţii de presă.
Vineri, Trump a declarat că probabil se va întâlni cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski săptămâna următoare pentru a discuta despre încheierea războiului. De asemenea, Volodimir Zelenski s-ar putea întâlni la Conferinţa de securitate de la Munchen cu vicepreşedinte JD Vance.
Zelenski a declarat pentru Reuters că doreşte ca Ucraina să furnizeze Statelor Unite pământuri rare şi alte minerale în schimbul susţinerii financiare a efortului său de război. Pe de altă parte, într-un interviu difuzat duminică de televiziunea britanică ITV, preşedintele Volodimir Zelenski a spus că planul preşedintelui american Donald Trump pentru o soluţionare rapidă în Ucraina nu trebuie doar să pună capăt războiului, ci şi să se asigure că nu mai poate exista nicio agresiune rusă pe viitor.
Moscova controlează o parte din Ucraina de mărimea Bulgariei şi în ultimele luni avansează în cel mai rapid ritm din primele zile ale invaziei din 2022.