A fost lansat RoPay, primul serviciu naţional de plăţi instant cu telefonul mobil

Ieri a fost lansat RoPay, primul serviciu național de plăți instant cu telefonul mobil prin care se vor putea face transferuri și solicitări de bani, cumpărături fizic, online sau la POS la cele mai înalte standarde de securitate.

Serviciul RoPay va intra în producție treptat, dar mai multe bănci le-au implementat deja. Pentru a utiliza RoPay, atât plătitorul, cât și beneficiarul trebuie să aibă instalate aplicațiile de mobile banking ale băncilor unde dețin conturi.

Dezvoltat de către Transfond, RoPay este serviciul de iniţiere plăţi instant cu mobilul, direct de la un cont bancar la altul A2A, („account-to-account”), care utilizează tehnologii precum scanare de cod QR, deep link, NFC (contactless) sau numărul de mobil ca alias („proxy”) pentru IBAN. Fiecare bancă sau comerciant poate implementa unul sau mai multe tipuri de plată RoPay, în funcţie de propria strategie.

„Serviciul RoPay intră în producţie treptat, pe măsură ce băncile participante introduc noi funcţionalităţi şi acoperă noi situaţii de utilizare, iar utilizatorii se familiarizează cu serviciul. Prima utilizare disponibilă este pentru plăţi P2P („person-to-person”) în proximitate. RoPay este disponibil non-stop, 24/7, inclusiv în weekenduri şi zilele de sărbătoare legală, garantând astfel accesul continuu la fonduri pentru toţi utilizatorii. Prin RoPay se pot iniţia plăţi instant între conturi aflate la bănci diferite sau între conturi aflate la aceeaşi bancă, fără utilizarea detaliilor bancare”, se arată în comunicat.

Serviciul este pus la dispoziţia consumatorilor finali prin intermediul aplicaţiilor de mobile banking ale băncilor participante.

Pentru a utiliza RoPay, este nevoie ca atât plătitorul, cât şi beneficiarul să aibă instalate aplicaţiile de mobile banking ale băncilor unde deţin conturile, iar băncile lor să ofere serviciul. Plăţile sunt procesate instant, în mai puţin de 10 secunde, la cele mai înalte standarde de securitate, asigurându-se protecţia datelor şi tranzacţiilor, precizează sursa citată.

Serviciul este guvernat de Schema RoPay, avizată de Banca Naţională a României şi administrată de Transfond şi Asociaţia Română a Băncilor.

Banca Centrală Europeană este pe cale să efectueze a treia reducere a dobânzii cheie în acest an, la reuniunea din această săptămână

Preţul mediu al unui litru de benzină s-a majorat cu 1,7%, comparativ cu luna trecută