Plafonul pensiei până la care se acordă medicamente compensate cu 90% a fost majorat în septembrie anul trecut de la 1.830 lei la 2.020 lei, la pachet cu recalcularea pensiilor. Fostul guvern explica la vremea respectivă că este o măsură complementară recalculării pensiilor, pentru a asigura echitate pensionarilor care primesc tichete sociale, medicamente compensate şi ajutoare pentru încălzire.
Pe 16 decembrie 2024, cu o săptămână înainte de formarea noului Guvern, Ministerul Sănătății a înaintat dezbaterii publice un alt proiect de HG care prevede o nouă creștere a plafonului pensiei pentru compensarea cu 90% a medicamentelor, de la 2.020 lei la 2.265 lei/lună inclusiv, de la 1 ianuarie 2025. Nu se iau în calcul eventualele alte venituri realizate de beneficiari, în afara celor din pensii și din indemnizațiile sociale pentru pensionari, conform proiectului.
În noul act normativ propus de Ministerul Sănătății se arată că majorarea plafonului se impune deoarece se va majora punctul de pensie de la 1 ianuarie 2025. Însă Guvernul a decis prin Ordonanță de Urgență, pe 30 decembrie 2024, înghețarea punctului de pensie.
Noul proiect nu a fost discutat de Guvern, însă ar putea să fie afectat, în cascadă, de înghețarea veniturilor pensionarilor. Propunerea a fost înaintată în timp ce la Sănătate era ministru Alexandru Rafila, acesta fiind cooptat și în actualul Guvern.
- „Începând cu luna ianuarie 2025, beneficiarii programului prevăzut la alin. (1) sunt pensionarii cu venituri din pensii şi indemnizaţie socială pentru pensionari de până la 2.265 lei/lună inclusiv, indiferent dacă realizează sau nu alte venituri, pentru care se aprobă compensarea cu 90% a preţului de referinţă al medicamentelor corespunzătoare denumirilor comune internaţionale prevăzute în sublista B din Hotărârea Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”, conform proiectului de HG.
În perioada ianuarie – septembrie 2024 au fost eliberate un număr de 2.114.087 rețete compensate cu 90%, aferente unui număr de 439.020 pensionari.