A învăţat de la cei mai buni profesori din Germania, s-a întors în ţară după 12 ani de pregătire şi practică medicina la cel mai înalt nivel. Cine este Dr. Theodor Lutz şi ce spune despre radiologia intervenţională – FOTO

Dr. Theodor Lutz este medic specialist de imagistică şi radiologie intervenţională. După 12 ani de pregătire temeinică în Germania, a decis să se reîntoarcă în ţară pentru a face aici intervenţii de mare fineţe. Toată formarea sa de după facultate a avut loc în Germania, de la perioada de rezidenţiat până la funcţia de şef de secţie, pe care a deţinut-o la una dintre clinicile de prestigiu de acolo. Are peste 3000 de intervenţii făcute, iar acum îşi doreşte să poată realiza şi în România o intervenţie rară care se face numai în câteva clininici de specialitate din lume: chemosaturaţe hepatică. După ce a învăţat procedura de la unul dintre cei mai buni profesori din lume, a ajutat un pacient român să ajungă la clinica unde profesorul activează, astfel încât pacientul să poată face această intervenţie. Dr. Lutz a urmărit îndeaproape pacientul, l-a consiliat, şi, mai mult, a intrat în sala de operaţie alturi de o echipă impresionantă, pentru a se asigura că totul decurge bine şi pentru a vedea, încă o dată, cum se face acest tip de intervenţie şi a stabili cum anume o poate aduce şi în România.

Pacient cu cancer de piele care a dat metastaze la ficat, ajutat să ajungă în Germania pentru o intervenţie rară. Ce este de fapt chemosaturaţia hepatică

„Este vorba despre un pacient tânăr cu un carcinom de corp uveal, adică un melanom de corp uveal, asta înseamnă cancerul de piele, melanom, pe care îl ştie toată lumea, pe piele, a apărut la acest pacient în ochi, aceste cancere sunt foarte agresive şi dau foarte des metastaze în ficat. Asta este principala problemă a acestor pacienţi, care îi face să şi ajungă la un moment dat la deces, tumorile acestea în ficat.

Există un singur tratament pentru tumorile în ficat şi asta înseamnă un fel de spălare a ficatului cu un tratament chimioterapeutic cu o doză atât de mare încât, dacă ar ajunge în corp, ar duce la deces. De aceea se face terapia pe care i-am propus-o eu, care se numeşte chemosaturaţie hepatică.

Reprezintă tratamentul local prin chimioterapie într-o doză foarte mare la nivelul ficatului, ulterior sângele din ficat este preluat de un cateter, scos în afara corpului, filtrat, scos chimioterapeuticul din sânge şi introdus din nou, printr-o venă de la nivelul gâtului, astfel încât să nu ajungă în corpul pacientului, doar să fie tratat local ficatul.

Este o patologie destul de rară dar pentru aceşti pacienţi în general este crucial, pentru că speranţa lor de viaţă este de 6 luni. Prin acest tratament, speranţa de viaţă, în funcţie de fiecare caz în parte, sunt studii care nu sunt încă terminate, creşte până la 1, 2 ani, există şi pacienţi, foarte rar, dar există, care au supravieţuit 6 ani prin această terapie”, a explicat Dr. Theodor Lutz.

Experienţă dobândită de la cei mai buni medici din Germania, pusă în slujba pacienţilor. Dr. Lutz a studiat dosarul pacientului cu afecţiunea oncologică şi a decis că drumul său trebuie să fie spre Germania. Intervenţia poate fi decontată prin CNAS, cu ajutorul formularului S2, dacă intervenţia nu se poate face în ţară.

„Eu am lucrat în Marburg, la clinica universitară de acolo am fost medic primar, şi am luat contact cu această terapie de mai multe ori, am fost contactat în România de ruda pacientului şi s-a dorit să-l aducă la mine pe pacient pentru o chemoembolizare, este o terapie asemănătoare dar nu cu o doză atât de mare încât să facă probleme, pe care o facem pentru alte tipuri de cancer, în România.

Dar când am auzit despre ce este vorba, atunci m-am gândit imediat că singura şansă mai bună este prin această terapie de chemosaturaţie şi, ştiind unde se face la nivel ridicat, am reuşit să-i trimit acolo. Am luat contact cu profesorul de acolo, i-am prezentat cazul, iar ulterior pacientul a luat contact cu biroul internaţional de la clinica respectivă şi am organizat totul împreună.

În Germania ştiu că sunt două-trei centre care ar face, în general funcţionează pe studii, încă sunt în derulare, nu se face în aşa multe centre, din câte ştiu. Sunt studii conform cărora acest tip de tratament poate fi folosit şi la cancerul hepatic, dar cel mai des pentru acest tip de cancer, metastazele despre care am vorbit cresc foarte repede şi devin foarte mari astfel încât să scadă speranţa de viaţă a acestor pacienţi”, a precizat medicul.

Cum are loc exact intervenţia. Partea de anestezie, extrem de importantă. Pe toată durata intervenţiei, anesteziştii supraveghează foarte atent ce se întâmplă şi au pregătirea necesară astfel încât să poată interveni dacă apar probleme. Dr. Theodor Lutz spune că şi-ar dori să poată face această intervenţie şi în România, dar că, totuşi, numărul de pacienţi care au nevoie de acest tip de procedură este foarte mic.

„Partea de radiologie este destul de uşoară la această procedură, eu m-aş descurca fără probleme să o rezolv, seamănă cu procedura pe care o fac eu de chemoembolizare, dar este foarte dificilă partea de anestezie. Noi trebuie să blocăm vena cavă inferioară cu două baloane şi să scoatem tot sângele care ajunge din ficat în vena cavă inferioară, care este filtrat în fara corpului. Prin blocarea venei cave inferioare, noi producem nişte probleme destul de serioase la nivelul circulaţiei pacientului şi la nivelul inimii, de aceea pacientul trebuie să fie urmărit de către anestezişti foarte foarte bine în perioada asta şi aceştia trebuie să fie şcoliţi să poată să rezolve problemele care pot apărea. Poate să crească tensiunea foarte mult, sau să scadă sau să nu funcţioneze cum trebuie inima şi de aceea partea de anestezie este foarte importantă. Aparatul trebuie cumpărat, de filtrat, dar nu este o problemă, dar în principal şcolitul anesteziştilor zic eu că este important.

Dacă ar fi interes, nu ar fi o problemă să îi ajutăm pe colegii de la anestezie, dar problema este că în această boală interesul este destul de mic pentru că nu sunt mulţi pacienţi care au această patologie. Eu am învăţat tehnica de la profesorul Mahnken din Marburg. Este unul dintre cei mai buni radiologi, într-adevăr.

Eu am fost acolo să particip la această intervenţie pentru că am vrut să fiu alături de pacient, am vrut din nou să văd cam care este necesarul pentru această intervenţie pentru a încerca să o dezvolt şi la noi în ţară. A decurs foarte bine procedura, pacientul s-a simţit foarte bine ulterior, problema la această terapie este faptul că după ce se efectuează are loc o supresie medulară, multe celule din organism sunt distruse totuşi, şi din ficat şi de aceea pacienţii au nevoie în zilele următoare de sânge sau trombocite. A ajuns bine în ţară, aici nu ştim de ce a avut o zi în care s-a simţit mai rău, am luat legătura cu el, l-am contactat şi pe profesorul Mahnken şi ne-am gândit la ce ar putea fi, după o zi în care l-am ajutat cu anumite terapii, perfuzii şi-a revenit şi acum este bine. Terapia se efectuează în general, după studii, de trei ori, adică ar trebui repetată la 6, 8 săptămâni de trei ori şi asta duce la rezultatele cele mai bune pentru pacient”, a spus Dr. Lutz.

Echipa care intră în sala de intervenţie, impresionantă numeric. Dr. Lutz a fost încă o dată alături de cei de la care a învăţat ce înseamnă să poţi face medicină de vârf. „Eu spun mereu că mai important este şoferul şi mai puţin importantă este maşina, nu aparatele mi se pare că fac un diagnostic bun, ci oamenii cu experienţă”, spune Dr.Lutz.

Pe partea de radiologie, în general, cu un asistent, un rezident sau un alt medic, deci doi radiologi, anesteziştii erau în jur de 5-6, care urmăreau pacientul şi a fost şi un dermatolog, pentru că partea oncologică a acestui cancer, este vorba de melanom malign, cancer de piele, este preluată de dermatologi.

Am fost 6 ani în Clinica Universitară din Bochum, un an şi jumătate la Munster, acolo am făcut Rezidenţiatul şi ulterior am fost medic primar în Marburg, în Clinica Universitară de aici am stat un an şi ceva, ulterior am fost medic primar şef şi şef de secţie în apropiere de Dortmunt. Fac radiologie intervenţională şi imagistică diagnostică, avantajul este că, văzând pacienţii la diagnostic sunt şi în măsură să îi trimit în direcţia în care trebuie, de multe ori. Este baza diagnosticului în aproape toate afecţiunile, în mare parte din afecţiuni, mai ales cele oncologice, pentru stadializare, pentru punerea diagnosticului, pentru urmărit pacienţii cu cancer, pentru patologii vasculare, este important să ai şi un imagist bun în afară de partea intervenţională. Eu spun mereu că mai important este şoferul şi mai puţin importantă este maşina, nu aparatele mi se pare că fac un diagnostic bun ci oamenii cu experienţă”, a explicat pentru news.ro Dr. Theodor Lutz.

Traseul pacientului spre clinica din Germania. Unul dintre aparţinători povesteşte cum a scris mai multor centre de excelenţă din lume, nereuşind din păcate să obţină un răspuns. „Este un fapt unic, dacă aş povesti cuiva nimeni nu ar putea să creadă că un medic doreşte să-şi însoţească pacientul”, spune acesta despre medicul Theodor Lutz.

„Intervenţia se numeşte chemosaturaţie, este o intervenţie de ultimă oră, puţin cunoscută în Europa, se face doar în câteva centre din Europa printre care şi în Germania, în clinica Universitară din Marburg, unde există un profesor foarte inimos, profesorul Mahnken, care este singurul din Germania care efectuează acest tip de intervenţie.

Când ne-a lovit trăznetul în luna ianuarie, când am aflat de metastazarea bolii, am contactat 12 centre medicale din lume în speranţa obţinerii unui răspuns favorabil. Am scris la centre de excelenţă în Franţa, în Austria, Olanda, Israel, în America peste tot ne-am lovit de refuzuri sau amânări. Singura clinică ce ne-a primit a fost această clinică la care am ajuns prin intermediul domnnului doctor Theodor Lutz, un om de un profesionalism indiscutabil şi uman, extrem de empatic, s-a implicat din prima clipă, ne-a ajutat să trimitem dosarul către clinică, în clinică s-a ocupat personal ca acest dosar medical să ajungă la tumor board-ul care a dat ok-ul. Domnul doctor a ţinut direct legătura cu clinica, ne-a ajutat şi am obţinut această programare, dânsul ne-a însoţit, este un fapt unic, dacă aş povesti cuiva, nimeni nu ar putea să creadă că un medic doreşte să-şi însoţească pacientul, să ia parte la intervenţia deosebită, să fie atât de empatic şi să se implice atât de mult pentru un necunoscut, l-am cunoscut pe domnul doctor la un consult.

Eu nu pot decât să mă bucur şi să salut şi să mulţumesc lui Dumnezeu pentru decizia pe care domnul doctor a luat-o şi sper din toată inima ca mulţi colegi să-i urmeze exemplul, pentru că şi aici în România are foarte multă treabă de făcut, există o mare patologie oncologică, dânsul este specializat în intervenţionale de mare fineţe, pe care nu multe echipe reuşesc să le facă, e un mare beneficiu pentru pacientul oncologic din România, care este aruncat de la Ana la Caiafa, să poată beneficia de experienţa şi de profesionalismul unei persoane ca domnul doctor Lutz.

Ne-a încurajat foarte mult, l-a încurajat şi pe pacient, ne-a susţinut moral până în momentul intrării în sală, a participat activ la intervenţia aceasta deosebită iar după aceea în continuare ne-a ajutat pentru a urma perioada de stat în Reanimare şi ştiţi foarte bine că este greu de ajuns şi greu de pătruns, ne-a oferit toate informaţiile şi tot suportul de care am avut nevoie.

O să respectăm îndeaproape indicaţiile echipei intervenţioniste şi ale domnului dr Lutz, cu reevaluare imagistică la 8 săptămâni, trimitem rezultatele şi în funcţie de rezultate domnul profesor va decide dacă repetă intervenţia, nu mai repede de două luni, ne aşteptăm ca evoluţia să fie favorabilă, să ne ajute D-zeu să ne reîntoarcem pentru a doua intervenţie în luna februarie”, a precizat pentru News.ro una dintre rudele pacientului operat în Germania

Info Plus

Cine este Dr. Theodor Lutz

Medic specialist radiologie intervenţională, Dr. Theodor Lutz are peste 3000 de interventii efectuate cu succes. Are o experienţă de 12 ani în Germania. Practic, toată formarea sa medicală de după facultate a fost facută în Germania, de la rezidenţiat până la funcţia de şef de secţie. În timpul Rezidenţiatului a mers la clinici universitare importante din Germania unde a învăţat să facă diverse intervenţii dificile. A avut şansa de a face practică pentru o scurtă perioadă de timp la unul din cei mai buni neuroradiolog din lume, Prof. Dr. med. Rene Chapot din orasul Essen.

A lucrat ca medic primar la Clinica Universitară din Marburg cu profesorul Andreas Mahnken, de la care a învăţat să facă intervenţii oncologice dificile. A publicat numeroase articole în reviste de specialitate. Este membru în societăţile profesionale de profil din Germania dar şi în cele europene, precum Societatea Germană de Radiologie şi cea de Neuroradiologie, Societatea Europeană de Radiologie şi cea Europeană de Radiologie Intervenţională. În prezent activează în România, în sistemul privat de sănătate.

 

 

Centul Infotrafic: Ceaţă pe drumurile din 19 judeţe / Vizibilitatea este sub 200 de metri, iar pe alocuri chiar sub 50 de metri

PREVIZIUNI SPORTIVE 2025: Cupa Mondială a Cluburilor în format extins – marele pariu al FIFA