Academicianul Irinel Popescu: Continuă să fie multe întrebări legate de pandemia COVID-19 şi până când aceste întrebăruri nu-şi vor afla răspunsuri foarte clare şi competente, populaţia va rămâne cu o doză de neîncredere

Academician profesor dr. Irinel Popescu, şeful Centrului de Boli Digestive şi Transplant Hepatic de la Institutul Clinic Fundeni, a afirmat, luni seară, că este nevoie de foarte multă transparenţă atunci când se vorbeşte despre pandemia COVID-19 şi vaccinurile care s-au dezvoltat în acea perioadă. Până când nu se răspunde clar şi competent la toate întrebările şi nelămuririle, medicul crede că populaţia va rămâne cu o doză de neîncredere.

”Deci se ştie că vaccinurile au însemnat un imens progres în istoria medicinei. Pe de altă parte, iarăşi se ştie că au fost şi continuă să fie multe întrebări legate de pandemia COVID-19 şi până când aceste întrebări nu-şi vor afla răspunsuri foarte clare şi competente, populaţia va rămâne cu o doză de neîncredere. Ştiţi bine că la un moment dat şi originea pandemiei şi rapiditatea cu care s-a făcut vaccinul au fost puse sub semnul întrebării”, a declarat, luni seară, la Medika TV, academician profesor dr. Irinel Popescu.

Potrivit acestuia, corpul medical, ”e obligat prin profesia pe care o practică să apere metoda şi să promoveze vaccinul, iar vaccinul a salvat vieţi”.

”Eu însumi sunt vaccinat împotriva hepatitei B. Câte înţepături au fost, la bolnav cu hepatite B, fără acest vaccin, probabil că n-aş mai fi putut să-mi continui meseria”, a adăugat medicul.

Irinel Popescu a precizat că va susţine tot timpul valoarea vaccinurilor, dar şi faptul că oamenii trebuie informaţi.

”Ca medic, voi susţine fără doar şi poate valoarea vaccinurilor şi importanţa lor în medicină, numai că oamenii trebuie lămuriţi foarte clar şi asupra efectelor adverse. Ştiţi bine că la un moment dat şi în faimosul vaccin antipolio au fost efecte adverse serioase care la început au fost ţinute oarecum sub tăcere. Deci aici cu cât comunicarea e mai transparentă şi cu cât lucrurile sunt mai clare, cu atât populaţia va fi mai convinsă de utilitatea vaccinurilor şi va solicita singură vaccinarea”, a mai afirmat academicianul.

Întrebat cine ar trebui să facă informarea corectă, academicianul a afirmat: ”Medicii de familie sunt un factor extraordinar de important în acest sistem de sănătate, dar, bineînţeles, medicii infecţionişti, ei sunt primii chemaţi care se explice şi modul în care acţionează vaccinul şi care sunt efectele adverse şi atunci, în cunoştinţă de cauză, fiecare se poate hotărî să se vaccineze sau nu”.

”Orice act terapeutic poate să aibă efecte adverse, orice act terapeutic are o serie de complicaţii, se poate solda cu complicaţie, uneori chiar cu decese. Atunci când acestea sunt spuse şi omul alege în cunoştinţă de cauză, punând în balanţă efectele pozitive, beneficiile şi riscurile, atunci, după mine, lucrurile vor intra pe un făgaş normal”, a declarat profesor dr. Irinel Popescu.

 

 

 

 

Jannik Sinner s-a calificat în optimile turneului ATP de la Roma

Nicuşor Dan, întrebat dacă susţine introducerea educaţiei sexuale în şcoli: ‘Nu neapărat ca materie separată, poate să fie parte din biologie’