Accesul la putere al extremei drepte este ”doar amânat”, anunţă Marine Le Pen la Adunarea Generală. Realeasă şefa grupului RN, ea acuză NFP că vrea să ”ia cu forţa” Matignonul. ”Este asaltul lor al Capitoliului”

Accesul la putere al Partidului Rassemblement national (RN, extremă dreapta) este ”doar amânat”, a declarat miercuri Le Pen mercredi la sosirea la sediul Adunării Naţionale, denunţând o ”mlaştină” după alegerile legislative anticipate de duminică din care a rezultat un hemiciclu fără o majoritate clară, relatează AFP.

”Un anumit număr de manevre, şi anume retrageri masive (ale candidaţilor), ne-au privat de majoritatea absolută. Aceasta este doar o amânare”, a declarat trripla candidată prezidenţială, care a venit la Palatul Bourbon împreună cu aproximativ 120 de aleşi din grupul său.

Este vorba despre un număr prea mic de deputaţi pentru a pretinde guvernarea, într-o Adunare în care nici stânga şi nici macroniştii nu dispun de o majritate absolută.

”Ne trezim într-o mlaştină, pentru că nimeni nu este capabil să ştie de unde va proveni premierul şi ce politică va fi purtată pentru ţară”, a deplâns ea.

Cu toate acestea, RN este ”primul partid ca număr de deputaţi şi, prin urmare, vom juca rolul pe care ni l-au încredinţat alegătorii noştri”, a adăugat ea.

Partidul de extremă dreapta urmează să prezinte, astfel, ”un candidat la prezidiu”, adică la preşediţia Adunării, însă fără mare speranţă să o şi obţină.

”N-avem nicio iluzie asupra faptului că toată această lume frumoasă va ajunge să se pună de acord”, a declarat Le Pen, în contextul în care stânga intenţionează să ţină RN departe de posturi-cheie.

”Aceşti oameni sunt profund antidemocraţi”, a denunţat ea, invocând ”regulamentul intern” al Camerei inferioatre a Parlamentului francez, care prevede ”ca posturile de responsabilitate să fie distribuite în funţcie de greutatea politică a fiecăruia dintre grupurile” politice.

”Doar dacă încalcă regulamentul Adunării Naţionale ei pot să îndepărteze zece milioane de francezi” care au votat cu RN, a subliniat ea.

Pe de altă parte, în contextul în care bătălia pe funcţia de premier este în toi, Marine Le Pen l-a atacat pe preşedintele Emmanuel Macron şi l-a ironizat pe tema rezultatului alegerilor legislative, ”un mare succes din partea lui Emmanuel Macron”, relatează Le Figaro.

Ea i-a imputat responsabilitatea victoriei stângii.

”Domnul Macron este pe cale să găsească argumente pentru a justifica asumarea comportamerntului celor pe care a făcut să fie aleşi, adică a celor de la Noul Front Popular (NFP, stânga)”, a denunţat ea, explicând în acest fel tăcerea şefului statului după scrutin.

Deputata Marine Le Pen – aleasă din primul tur – a atacat apoi în mod direct NFP.

”Aproape că au atitudini infracţionale”, a apreciat ea, ”îndeamnă să se ia cu forţa, asta am crezut că am înţeles, Matignonul”.

”Acesta este asaltul lor al Capitoliului”, a lansat ea, ”domnul Macron este cel care trebuie să-şi asume politic acest lucru, el a făcut ca ei să fie aleşi”.

Marine Le Pen a fost realeasă miercuri preşedintă a grupului parlamentar al Partidului Rassemblement national în Adunarea Naţională, a declarat o sursă AFP.

Ea urmează să prezideze un grup de 123 de deputaţi, după ce în legislatura trecută a condus un grup de 89 de aleşi.

Împreună cu aleţii lui Éric Ciotti, alianţa are 143 de parlamentari.

Marcel Ciolacu, despre blocajul de la Tarom: Părerea mea este că a fost o mare greşeală, faţă de client, faţă de români

CFR Călători – Pasagerii care deschid uşa trenului în timpul mersului riscă amenzi de până la 400 lei