„Acest acord de mediu marchează un moment important pentru viitorul energetic al României și pentru protejarea patrimoniului nostru natural. Demonstrăm astfel că dezvoltarea infrastructurii energetice poate merge mână în mână cu respectul față de natură, biodiversitate și comunități. Energia hidro este una dintre cele mai curate surse disponibile, iar valorificarea ei trebuie să se facă în armonie cu principiile protecției mediului”, a declarat ministrul Mediului, Mircea Fechet.
Proiectul a fost supus evaluării impactului asupra mediului, în conformitate cu prevederile legale naționale, precum și cu normele UE în vigoare, prin elaborarea a trei studii de specialitate, respectiv: Studiul de evaluare a impactului asupra corpurilor de apă, Studiul de evaluare adecvată și Raportul privind impactul asupra mediului, acesta din urmă integrând concluziile celorlalte două studii.
Aceste studii au condus la integrarea de măsuri de prevenire și reducere a impactului asupra mediului, inclusiv măsuri de monitorizare, atât pentru perioada de execuție lucrări de finalizare, cât și pentru perioada de funcționare a AHE Cerna-Belareca în integralitate, arată Ministerul Mediului.
Lucrările aferente AHE Cerna Belareca au început în anii 80, fiind realizate în proporție de aproximativ 80%.
Investiția va fi realizată de Hidroelectrica, iar finalizarea lucrărilor va conduce la suplimentarea capacității de producție energie medie anuală cu 40,2 GWh/an. Prin acumularea unui volum util de 7,11 milioane mc în acumularea Cornereva se asigură capacitatea de stocare a cca 4,15 GWh energie electrică.