Acord între Regatul Unit şi Mauriţius care permite menţinerea bazei militare americano-britanice Diego Garcia

Acordul a fost salutat imediat de preşedintele american Joe Biden, care a spus că această bază a jucat „un rol esenţial în securitatea naţională, regională şi globală”.

Potrivit acordului, care pune capăt unei dispute teritoriale de aproape 60 de ani, Regatul Unit va putea continua să opereze această bază poziţionată strategic între Europa, India şi China.

„După doi ani de negocieri, acesta este un moment esenţial în relaţiile noastre şi o demonstraţie a angajamentului nostru durabil pentru soluţionarea paşnică a diferendelor şi pentru statul de drept”, au declarat Regatul Unit şi Mauriţius într-un comunicat de presă comun.

Din 1965, arhipelagul este administrat de Regatul Unit, care a instalat pe insula principală o bază militară comună cu Statele Unite.

A obţinut independenţa în 1968

Statul Mauriţius, care a obţinut independenţa în 1968, a revendicat insulele Chagos, iar negocierile cu Regatul Unit privind suveranitatea asupra arhipelagului au început în ianuarie 2023.

„Acest guvern (condus de premierul laburist Keir Starmer n.red) a moştenit o situaţie în care funcţionarea sigură şi pe termen lung a bazei militare Diego Garcia era ameninţată, cu suveranitate asupra ei contestată şi provocări legale persistente. Acordul de astăzi garantează viitorul acestei baze militare esenţiale”, a declarat şeful diplomaţiei britanice, David Lammy, citat în comunicatul de presă.

Conform acordului, a cărui implementare este condiţionată de semnarea unui tratat, Regatul Unit recunoaşte suveranitatea statului Mauriţius asupra insulelor Chagos, dar, „pentru o perioadă iniţială de 99 de ani”, Londra va fi „autorizată să exercite drepturi suverane asupra insulei Diego Garcia”, „pentru a asigura funcţionarea în continuare a bazei până în secolul următor”.

Regatul Unit a expulzat aproximativ 2.000 de rezidenţi din insulele Chagos către Mauriţius şi Seychelles pentru a face loc acestei baze, iar localnicii din insulele Chagos acuză guvernul britanic de „ocupaţie ilegală”.

În februarie 2023, Human Rights Watch (HRW) a publicat un raport în care acuză Regatul Unit şi Statele Unite că sunt vinovate de crime împotriva umanităţii prin strămutarea populaţiilor indigene.

PNL vrea scutiri de impozite și gratuități pentru românii care se întorc în țară

Percheziţii în R. Moldova legate de suspiciuni de finanţare ilegală a campaniei electorale de către Ilan Şor şi Federaţia Rusă. Reţeaua ar fi racolat zeci de mii de persoane