Acordul secret privind numirea cardinalilor în China, prelungit în următorii patru ani cu Vaticanul, anunţă Beijingul

China anunţă marţi că a ajuns la o înţelegere cu Vaticanul în vederea unei prelungiri cu patru ani a unui acord secret privind numirea episcopilor catolici în această ţară, relatează AFP.

”În cursul unor consultări amicale, cele două părţi au decis să prelungească acordul cu patru ani în plus”, anunţă într-o conferinţă de presă obişnuită un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe,  Lin Jian.

Vaticanul şi Beijingul au semnat un acord secret în 2018 în problema spionoasă a numirii episcopilor în China.

Acest acord, care le dă celor două părţi dreptul vadă nominalizările, a fost prelungit ultima oară – cu doi ani – în octombrie 2022, pe fondul unor tensiuni cu privire la locul celor aproximativ 12 milioane de catolici din China.

Marţi Beiningul a confirmat că acordul a fost prelungit şi a salutat o înmbunătăţire a relaţiilor cu Vaticanul.

”China şi Vaticanul au evaluat ambele pozitiv rezultatele aplicării acestui acord”, a declarat Lin Jian.

”Cele două părţi vor continua discuţiile într-un spirit constructiv şi vor continua să promoveze o îmbunătăţire a relaţiilor dintre China şi Vatican”, a adăugat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei chineze.

Vaticanul şi China nu întreţin în mod oficial relaţii diplomatice, deoarece Vaticanul se află între cele aproximativ zece ţări care recunosc Taiwanul în detrimentul Beijingului.

Acordul a fost aplicat per ansamblu, însă unele numiri au fost făcute fără autorizaţia Papei Francisc.

Ministrul Angel Tîlvăr, întrevedere cu reprezentanţi ai conducerii industriei de apărare din Turcia: Apreciem şi sprijinim extinderea colaborării tehnologice şi industriale între România şi Turcia în domeniul apărării

Tenis: Italianca Lucia Bronzetti, adversara lui Jaqueline Cristian în optimi, la Guangzhou (WTA)