“Relaţiile noastre bilaterale au ajuns la un nivel de intensitate şi de soliditate niciodată atins anterior”, şi-a exprimat satisfacţia Giorgia Meloni în faţa presei, alături de Abdelmadjid Tebboune, în vizită la Roma cu prilejul unui forum economic italo-algerian.
“În timpul celui de al 5-lea summit (…) am luat măsuri concrete care exprimă o puternică voinţă politică de a întări relaţiile noastre bilaterale istorice şi de a extinde şi mai mult legăturile de cooperare”, a declarat la rândul său preşedintele algerian.
Aspirând să facă din Italia “poarta de intrare pentru energia produsă în Africa”, Giorgia Meloni a salutat colaborarea între gigantul public petrolier algerian Sonatrach şi grupul italian ENI, “care va deveni şi mai puternică mulţumită acordurilor semnate astăzi”, în prezenţa celor doi CEO, Rachid Hachichi şi Claudio Descalzi.
Niciun detaliu nu a fost furnizat privind acordurile semnate miercuri, dar cele două grupuri au semnat deja la începutul lui iulie un contract de “producţie în comun” de hidrocarburi în valoare de 1,35 miliarde de dolari.
“Vom continua să lucrăm împreună la concepţia şi realizarea de noi coridoare energetice şi digitale între Africa de Nord şi Europa”, a declarat Giorgia Meloni.
După invazia rusă în Ucraina, care a constrâns Roma să caute noi parteneriate pentru a-şi reduce dependenţa de gazul rusesc, Algeria a devenit primul furnizor de gaz al Italiei şi cel mai important partener economic al Romei pe continentul african.
Cele două ţări au semnat miercuri acorduri de cooperare în domeniile apărării, al luptei împotriva terorismului şi al combaterii imigraţiei ilegale.
Şefa guvernului italian a efectuat deja o vizită în Algeria în ianuarie 2023.
Această apropiere italo-algeriană are loc într-un context de tensiuni între Paris şi Alger, ale căror relaţii diplomatice traversează din vara lui 2024 o criză fără precedent, marcată de expulzarea unor diplomaţi de o parte şi de alta şi de o îngheţare a tuturor colaborărilor.
Abdelmadjid Tebboune urmează să se întâlnească joi cu Papa Leon al XIV-lea, a cărui apartenenţă la ordinul Sfântului Augustin (354-430), mare gânditor al creştinătăţii originar din actuala regiune algeriană Souk Ahras şi fost episcop al Hiponei, în prezent oraşul Annaba, nu a trecut deloc neobservată în Algeria.