Acţiunile Bayer au crescut vineri cu 11% după o victorie cheie în justiţia din SUA împotriva acuzaţiilor că expunerea la erbicidul Roundup duce la cancer

Acţiunile Bayer au crescut vineri cu 11%, deoarece compania germană de ştiinţe ale vieţii a declarat că a obţinut o victorie în procesul în care este acuzat că expunerea la popularul său erbicid Roundup a dus la cancer, transmite CNBC.

Compania a anunţat joi că Curtea de Apel de al 3-lea Circuit al SUA din Philadelphia a decis în favoarea Bayer faţă de acuzaţia reclamantului David Schaffner că Monsanto – pe care Bayer a achiziţionat-o în 2018 – a încălcat legea statului, nefiind adăugat un avertisment de cancer la eticheta Roundup.

Schaffner a fost diagnosticat cu limfom non-Hodgkin – un tip de cancer care afectează sistemul limfatic – în 2006. El şi soţia sa, Theresa Sue, au dat în judecată Monsanto în mai 2019, invocând parţial pierderea consorţiului, care se referă la impactul bolii sale asupra relaţiei lor.

Schaffner, un peisagist, a susţinut că a fost expus la Roundup atât profesional, cât şi ca proprietar privat.

Scriind pentru un complet de trei judecători, judecătorul-şef Michael Chagares a spus că Legea federală privind insecticide, fungicide şi rodenticide cere uniformitatea cerinţelor de etichetare a legii de stat, prevenind obligaţia de a adăuga un avertisment de cancer la Roundup în Pennsylvania în acest caz.

Chip Becker, un avocat al familiei Schaffner, şi-a exprimat dezamăgirea faţă de decizia instanţei şi a spus că legea federală nu ar trebui să prevină reclamaţia de neavertizare a clienţilor săi, care îşi vor revizui opţiunile legale, potrivit Reuters.

Bayer a fost blocat într-un conflict juridic cu privire la Roundup, Reuters estimand că 165.000 de acuzaţii au fost aduse împotriva produsului în SUA, dintre care aproximativ 54.000 se pare că au rămas până în august, în urma unui acord de 10,9 miliarde de dolari în 2020.

Joi, Bayer a remarcat că decizia de la Philadelphia este în conflict cu deciziile luate de alte curţi federale de apel şi a cerut Curţii Supreme a SUA să prezideze.

”Această decizie privind preempţiunea federală, o problemă transversală în acest litigiu, creează o scindare între curţile federale de apel şi necesită o revizuire de către Curtea Supremă a SUA pentru a soluţiona această problemă importantă de drept”, a spus Bayer, adăugând că ”analizează impactul acestei hotărâri asupra altor litigii aflate în curs şi aşteaptă cu nerăbdare să îşi prezinte argumentele, aşa cum sunt pe deplin acceptate de al treilea circuit, Curţii Supreme din SUA.”

 

Preţurile petrolului au scăzut vineri cu aproape 2%, deoarece investitorii sunt îngrijoraţi de perspectivele cererii Chinei

Venezuela: opoziţia vrea să „continue lupta” printr-o mobilizare majoră