Acţiunile companiei de inteligenţă artificială Nebius, desprinsă din compania Yandex din Rusia, au scăzut puternic la lansarea la bursa Nasdaq

Acţiunile companiei de inteligenţă artificială Nebius Group, cu sediul în Amsterdam, desprinsă din compania Yandex din Rusia, au scăzut cu 26% luni, în prima lor zi de tranzacţionare de la suspendarea din februarie 2022, transmite Reuters.

Tranzacţionarea fusese suspendată imediat după invazia Rusiei în Ucraina, când acţiunile se tranzacţionau sub simbolul Yandex prin intermediul companiei-mamă din Amsterdam.

În iulie, a fost creată Nebius, în urma unui acord de 5,4 miliarde de dolari pentru a separa activele internaţionale de cele din Rusia ale Yandex.

Acţiunile, care se tranzacţionaseră ultima dată la preţul de 18,94 dolari per acţiune, în februarie 2022, au recuperat unele pierderi până la ora 15:20 GMT, tranzacţionându-se cu 14,1% mai jos, la 16,26 dolari.

Yandex ajunsese la o capitalizare de piaţă de peste 30 de miliarde de dolari, dar cu afacerile generatoare de venituri, precum căutarea online, publicitatea şi ride-hailing, separate în Rusia, Nebius, care vizează o parte din piaţa în creştere a cloud-ului AI, prezintă o propunere foarte diferită.

Cu o flotare liberă de 78,1%, deţinută în mare parte de investitori şi fonduri occidentale, se preconizează o volatilitate extrem de ridicată în primele zile de tranzacţionare, a declarat Denis Buivolov, un investitor personal în Nebius şi şeful departamentului de cercetare la BCS pentru capital de risc şi pre-IPO.

Într-o analiză publicată pe site-ul financiar Seeking Alpha, Buivolov a evaluat compania la 4,6 miliarde de dolari, sau 23 de dolari pe acţiune, bazându-se pe planurile companiei şi comparaţii cu firme precum CoreWeave, Lambda Labs şi Sacra.

Un alt investitor, care deţinea acţiuni evaluate anterior la aproximativ 200.000 de dolari, a spus că ar putea cumpăra mai multe acţiuni luni, în cazul în care preţul scade, pe măsură ce persoanele care şi-au considerat pierdute acţiunile sunt forţate să vândă.

Dr. Jan-Oliver Strych, consilier al fondului familial care a investit în Nebius, a declarat că valoarea acţiunilor va fi determinată de şocul pozitiv de lichiditate din cererea entuziastă a investitorilor în AI, comparativ cu impactul negativ al vânzătorilor nerăbdători.

Nebius, a cărei afacere principală constă în furnizarea de unităţi de procesare grafică (GPU) Nvidia şi servicii cloud AI, anticipează o creştere accentuată în aceste pieţe în anii următori.

Compania se aşteaptă ca veniturile sale să crească de trei până la patru ori în 2025, ajungând la 500-700 de milioane de dolari, şi a anunţat vineri că intenţionează să cheltuie între 600 de milioane şi 1,5 miliarde de dolari pe investiţii în capital, pentru a creşte capacitatea centrelor de date din Finlanda, Franţa şi America de Nord.

 

SUA consultă aliaţii cu privire la trupele nord-coreene din Ucraina

Liga Campionilor continuă cu meciurile din etapa a treia. Istvan Kovacs arbitrează Real – Borussia / Horaţiu Feşnic, delegat la Gijon – Slovan