Acţiunile producătorilor de dulciuri se confruntă cu o perioadă dificilă; acestea au avut un randament de doar 5% în ultimii 5 ani (analiză)

Cele mai importante acţiuni ale producătorilor de dulciuri din lume au avut, în medie, un randament de doar 5% în ultimii cinci ani, aceştia confruntându-se cu mai multe probleme – tendinţa consumatorilor de a căuta gustări mai sănătoase, preţul materiilor prime cum este untul de cacao care a explodat, dar şi un comportament mai prudent al consumatorilor care îşi reduc cheltuielile neesenţiale în momentele de criză, relevă o analiză eToro cu privire la performanţele companiilor din domeniu.

Practic, giganţii din industria dulciurilor au înregistrat performanţe de 14 ori mai slabe decât piaţa în ultimii cinci ani, în condiţiile în care Nestle a avut cea mai slabă performanţă, speriind investitorii cu o scădere a preţului acţiunilor de 22% din 2019, şi doar Mondelez (+28%), proprietarul Cadbury, Hershey (+22%) şi Lindt din Elveţia (+30%) „au tras în sus” performanţa medie.

„Cele mai importante companii de dulciuri din lume speră să primească luna aceasta şi ele un ‘dulce’ de Halloween, după ce au suferit în ultimii ani de o creştere anemică, cu performanţe mult sub cele ale pieţelor globale”, potrivit analizei platformei de tranzacţionare şi investiţii eToro.

eToro a creat un coş cu ponderare egală din 8 dintre cele mai mari acţiuni de ale companiilor din industria dulciurilor din lume (pe baza vânzărilor din 2023). Analiza arată că valoarea acestor companii a scăzut cu 4% în ultimul an, în timp ce indicii principali ai burselor au crescut cu cel puţin 9%, indicele MSCI World crescând cu 30% în această perioadă. Pe o perioadă de cinci ani, situaţia este şi mai înspăimântătoare, coşul de acţiuni ale producătorilor de dulciuri înregistrând un randament de doar 5%, faţă de 72% în cazul indicelui MSCI World.

„Acţiunile producătorilor de dulciuri se confruntă cu o perioadă dificilă. Creşterea preţurilor la cacao şi zahăr a redus marjele de profit, în timp ce întreruperile lanţului de aprovizionare au dus la creşterea cheltuielilor de producţie şi distribuţie. Inflaţia şi creşterea costului vieţii au afectat, de asemenea, puterea de cumpărare a consumatorilor, ceea ce face mai dificil pentru oameni să cheltuiască bani pe articole neesenţiale, cum ar fi ciocolată şi snack-uri. Saturarea pieţei a făcut, de asemenea, dificilă pentru companii susţinerea creşterii şi profitabilităţii. Cu numeroase mărci care îşi dispută atenţia consumatorilor, chiar şi produsele inovatoare se luptă să se impună, ceea ce duce la războaie ale preţurilor care reduc şi mai mult marjele”, a explicat analistul de piaţă eToro Sam North.

Doar trei dintre producătorii de dulciuri şi ciocolată analizaţi au avut randamente pozitive în ultimii cinci ani, firmele americane Hershey (22%) şi Mondelez (28%) înregistrând o creştere pozitivă a preţului acţiunilor, împreună cu Lindt (+30%). Pe de altă parte, gigantul alimentar Nestle – care se mândreşte cu un portofoliu mare de mărci de ciocolată, inclusiv Smarties şi Quality Street – a tras în jos performanţa, pierzând 22% din valoarea sa din 2019, în timp ce alţi producători incluşi în coş au înregistrat pierderi marginale.

Până în prezent, acest an a fost unul mixt pentru această industrie. În timp ce producătorii japonezi de ciocolată Meiji Holdings (+10%) şi Ezaki Glico (+7%) şi-au mulţumit acţionarii, profitând de sentimentul pozitiv al Nikkei, alţii precum Orion din Coreea de Sud (-17%) şi firma americană Tootsie Roll (-8%) au avut probleme, iar Nestle a avut o evoluţie deosebit de proastă (-14%) în această perioadă.

„Schimbarea către un stil de viaţă mai sănătos este o altă preocupare presantă pentru această industrie. Pe măsură ce tot mai mulţi oameni optează pentru gustări cu un conţinut mai scăzut de zahăr şi ingrediente naturale, companiile au fost nevoite să îşi inoveze liniile de produse. Printre exemple se numără versiunile hipocalorice ale produselor emblematice ale Mondelez, linia de produse organice şi fără OMG lansată de Hershey şi batoanele bogate în proteine, cereale integrale şi îmbogăţite dezvoltate de Nestle”, adaugă North.

eToro este o platformă de tranzacţionare şi investiţii cu peste 38 de milioane de utilizatori înregistraţi din 75 de ţări. AGERPRES/(AS – autor: Oana Tilică, editor: Mariana Nica, editor online: Anda Badea)

Satu Mare: Poliţistul prins în flagrant cu luare de mită la Negreşti Oaş, arestat preventiv

Miting în favoarea Kamalei Harris – Bruce Springsteen l-a acuzat pe Trump că face campanie pentru „a fi un tiran american” – VIDEO