Infrastructura energetică a Ucrainei a fost ținta unor atacuri la scară largă de la invazia Rusiei din 2022, care au dus la întreruperi de curent și condiții de îngheț pentru milioane de oameni.
Ucraina a ripostat lansând atacuri cu drone cu rază lungă de acțiune asupra rafinăriilor de petrol rusești, a stațiilor de pompare și a porturilor utilizate pentru exporturile de petrol și gaze.
Iată câteva detalii despre infrastructura energetică care ar putea avea o importanță strategică pe fondul discuțiilor de încetare a focului:
Cea mai mare centrală nucleară din Europa, Zaporizhzhia, care are șase unități cu o capacitate de 1 gigawatt fiecare, a fost ocupată de trupele ruse la începutul lunii martie 2022.
Fabrica a fost închisă în septembrie 2022 din cauza ostilităților din apropiere. Unitățile de oprire sunt întreținute cu energie din Ucraina.
Firma de stat ucraineană Energoatom a spus că nu cunoaște starea reală a echipamentului și a spus că ocupația rusă ar putea duce la un dezastru grav.
Centrala a pierdut accesul la apa din lacul de acumulare Kakhovka după ce o hidrocentrală a fost aruncată în aer. De atunci folosește apă din iazul mai rece, în care nivelul apei este în scădere.
Potrivit estimărilor inginerilor, lipsa apei împiedică pornirea a mai mult de două reactoare nucleare și ar fi nevoie de cel puțin un an pentru a reporni exploatarea deoarece starea tehnică a centralei este încă necunoscută.
Ucraina a pierdut, de asemenea, capacitatea de generare din centralele pe gaz, pe cărbune și hidroelectrice, iar mai multe centrale mari de energie termică și electrică au fost avariate sau complet distruse.
Sistemul de transport al gazelor din Ucraina are o lungime de aproximativ 1.000 km, care circulă de la est la vest. A fost construit pentru a livra gaz din zăcămintele rusești din Siberia către clienții europeni.
Sistemul are capacitatea de a transporta până la 140 de miliarde de metri cubi (bcm) de gaz pe an, sau aproximativ o treime din cererea Europei.
Cu toate acestea, volumele au scăzut în ultimele decenii și în 2024, ultimul an de funcționare conform acordului de tranzit dintre Ucraina și Rusia, a pompat doar 14 miliarde de metri cubi de gaz rusesc.
Ucraina nu a dorit să prelungească acordul de tranzit pentru a priva Rusia de venituri din export. Sistemul este încă folosit pentru a transporta gaze în interiorul Ucrainei și țări precum Slovacia și Ungaria au cerut reluarea livrărilor de gaze rusești.
Forțele speciale ruse au folosit în această lună conducta pentru a se târî în regiunea rusă Kursk, într-un efort de a alunga forțele ucrainene care au ocupat o porțiune de teritoriu rusesc din august anul trecut.
Majoritatea celor mai mari instalații subterane de stocare a gazelor din Europa, cu o capacitate de peste 30 de miliarde de metri cubi, sunt situate în vestul Ucrainei.
Kievul a oferit în repetate rânduri companiilor europene și americane utilizarea unei treimi din depozitele pentru a-și depozita gazul.
În 2023, aproximativ 3 miliarde de metri cubi de gaz nerezident au fost stocate în depozitele din Ucraina, dar volumul a scăzut la aproape zero în 2024, după ce Rusia a intensificat brusc atacurile asupra infrastructurii.
Facilitățile au fost în centrul atenției de când administrația Trump a venit la putere, în special pentru a stoca GNL din SUA.
Atacurile cu drone din Ucraina care vizează rafinăriile rusești, precum și depozitele de petrol și site-urile industriale au crescut din ianuarie.
Atacurile au eliminat până la aproximativ 10% din capacitatea de rafinare a Rusiei în câteva săptămâni din februarie, când rafinăriile au fost cele mai afectate, au arătat calculele Reuters bazate pe datele comercianților.
Ucraina a atacat, de asemenea, stocarea limitată de petrol a Rusiei, precum și conductele și stațiile de pompare, perturbând fluxurile către porturile și rafinăriile de export, au declarat comercianții.
Recentele atacuri cu drone ucrainene au perturbat, de asemenea, fluxurile de petrol prin conducta Druzhba, care încă transportă petrol rusesc către Ungaria, Slovacia și Republica Cehă, precum și prin terminalul său petrolier principal din portul Ust-Luga. Daunele aduse infrastructurii rusești de export de petrol ar putea reduce veniturile Moscovei din vânzările sale de energie.
Un atac cu dronă ucraineană din februarie a avariat și o stație de pompare a conductei Caspian CPC din sudul Rusiei – o rută principală pentru petrolul din Kazahstan, transportat și de companiile americane și europene care au proiecte în stat.