Adevărul despre scandalul concursului pentru șefia ÎCCJ, explicat de șefa CSM: ‘Pe mine m-a șocat, ca judecător’ (INTERVIU)

#image_title

Florin Pușcaș: – A fost scandalul, ca să spun așa, a concursului pentru președinția Înaltei Curți de Casație și Justiție. O asociație a procurorilor, condusă de un procuror sancționat disciplinar, chiar vorbea despre un conflict juridic de natură constituțională, pentru că dumneavoastră, Consiliul, ați fi încălcat legea și ați organizat concursul prea repede. Cine a avut buna credință să se intereseze și să citească mai mult, a înțeles situația, dar poate explicați dumneavoastră publicului de ce nu a fost o mare conspirație la mijloc.

Elena Costache: – Da, o să mai explic o dată, pentru că, exact cum ați spus dumneavoastră, noi am ieșit cu niște explicații publice. În primul rând, pe mine m-a șocat ca judecător și, cunoscând atribuțiile și fiecărei secții din cadrul Consiliului, și principiul separației carierelor, care a fost implementat cu prima reformă a justiției din 2018, nu prea înțeleg ce treabă au domnii respectivi, în calitate de procurori, să se intereseze de așa ceva. Da, probabil un interes general public, să zicem. Mă rog, trecând peste acest aspect, n-am încălcat nicio lege și am să explic de ce. Au fost considerente de ordin administrativ, organizatoric, dacă-mi este permis. Am avut în vedere, în primul rând, asigurarea unei continuități pe funcția respectivă la Înalta Curte. Nu ne permitem ca la instanța supremă să avem o perioadă în care să nu existe președinte. Din punctul meu de vedere, și nu numai al meu. Pe de altă parte, înscrierile sunt libere. Doritorii puteau să își depună candidatura. Există o decizie a Înaltei Curți, care e o decizie de speță, care explică foarte clar că acel termen prevăzut de lege, de deschidere a acestei proceduri, de demarare a acestei proceduri este prevăzut pentru candidați, în favoarea lor. O eventuală încălcare sau sancțiunea nerespectării acelui termen, să spunem, poate fi constatată doar în urma sesizării unei persoane vătămate, adică unul din posibilii candidați să fi fost vătămat în dreptul pe care îl avea de a participa la acea procedură prin declanșarea procedurii mai devreme.

Asta înseamnă un candidat care, în cazul concret despre care discutăm noi acum, ar fi îndeplinit condițiile legale de a-și depune candidatura – vorbim de condiții în special de vechime, cei doi ani vechime la instanța supremă – în perioada dintre ultima zi de depunere a candidaturilor pe calendarul stabilit de noi, care a fost 16 iunie acest an și 16 septembrie, tot acest an, când se vacantează de către actuala doamnă președintă, i se termină mandatul. Există vreun candidat care să fi spus de declanșarea procedurii înainte „pe mine m-a vătămat în dreptul meu de a participa în această procedură, pentru că eu îndeplineam condițiile de vechime când dumneavoastră ați încheiat deja etapa depunerii candidaturilor și a proiectului”? Or, nu a existat nimeni. Dovadă că nu a atacat nimeni procedura dintre posibilii astfel de candidați. Nu a ieșit nimeni să spună explicați.

Florin Pușcaș: – Și atunci cum vă explicați scandalul ăsta public, având în vedere că nu a existat nici un contracandidat?

Elena Costache: – Se puteau înscrie colegii. Cine i-a împiedicat? I-a împiedicat CSM-ul prin declanșarea procedurii din raționamentele pe care le-am spus? Intram în vacanța judecătorească, plecăm și noi în concedii. Suntem și noi oameni. Nu mai aveam condițiile aici, la serviciu, din punct de vedere al cvorumului, de a duce la bun sfârșit procedura. Mai mult, la ultimele două proceduri de ocupare a aceleiași funcții s-a procedat la fel. Deci, dacă e să urmăm și cutuma, obiceiul, am procedat întocmai ca la celelalte două proceduri, procedurile anterioare de ocupare a acestei funcții din 2019 și din 2022. Deci pe cine am vătămat? Ce nelegalitate crasă am comis? Pe cine am favorizat când oricine putea să-și depună candidatura, conform calendarului, până în data de 16 iunie? Am vrut noi să avem un singur candidat?

Florin Pușcaș: – Deci cumva se alimentează și din interiorul sistemului acest scandal.

Elena Costache: – Este din nou vorba de o distorsionare și de o manipulare – pentru că despre asta discutăm – a opiniei publice și de ducerea într-o zonă care n-are nicio legătură cu realitatea.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Motocicliști răniți grav într-un accident în Apuseni. A intervenit elicopterul SMURD

Guvernul Bolojan lovește și în românii care vor să mai prindă în ultimul moment cota redusă de TVA pentru locuințe