Cercetători britanici au crescut dinți umani în laborator, dinți care pot fi folosiți în loc de implanturi din porțelan.
Cercetători de la King’s College London au făcut un pas important în domeniul stomatologiei regenerative, reușind să cultive dinți umani în laborator. Descoperirea, detaliată într-un studiu publicat în revista ACS Macro Letters, oferă o alternativă promițătoare la tratamentele clasice, precum plombele și implanturile dentare.
Echipa a dezvoltat un material inovator care imită mediul natural din jurul celulelor și facilitează comunicarea între acestea, declanșând procesul de diferențiere în celule dentare. Noutatea constă în eliberarea treptată a semnalelor, replicând fidel procesul de formare a dintelui din organism.
‘Dinți de lapte’ și la maturitate?
„Introducând celule cultivate în acest mediu, am observat că acestea au început să comunice între ele și să pornească formarea țesutului dentar,” a explicat Xuechen Zhang, doctorand și autor principal al studiului. Materialul a fost dezvoltat în colaborare cu Imperial College London, informează The Telegraph.
Specialiștii iau în calcul două variante pentru aplicarea practică: transplantul de celule dentare tinere în locul dintelui lipsă sau creșterea unui dinte complet în laborator, care să fie apoi implantat.
Comparativ cu tratamentele actuale, cum ar fi plombele — ce pot afecta structura dintelui pe termen lung — sau implanturile, care implică proceduri invazive, noua metodă ar putea oferi o soluție durabilă, perfect integrabilă biologic și cu risc redus de complicații.
Saoirse O’Toole, lector în protetică la King’s College, apreciază tehnologia ca fiind „extrem de promițătoare” și consideră că ar putea transforma fundamental modul în care este abordată pierderea dinților.