Administraţia Autonomă kurdă, care controlează teritorii vaste în nordul şi nord-estul Siriei, contestă legitimitatea noului Guvern format de către coaliţia islamistă care l-a răsturnat de la putere pe Bashar al-Assad, după ce noul preşedinte interimar Ahmad al-Sharaa a anunţat formarea unui nou Guvern – fără premier -, în care oamenii săi loiali ocupă principalele posturi şi din care face parte o femeie, relatează AFP.
”Guvernul anunţat (…) seamănă puternic cu predecesorul său prin faptul că nu ţine mereu cont de diversitatea siriană”, a denunţat duminică, la o zi după anunţarea noului Guvern de la Damasc, într-un comunicat administraţia kurdă.
”Un Guvern care nu reflectă diversitatea şi pluralitatea ţării nu va putea asigura o gestionare sănătoasă a Siriei”, denunţă ea.
”În consecinţă, noi nu ne considerăm obligaţi să aplicăm deciziile acestui Guvern”, anunţă kurzii.
Într-un discurs, sâmbătă, la ceremonia prin care anunţa Guvernul, Ahmad al-Sharaa, care a preluat puterea la conducetrea unei coaliţii islamiste la 8 decembrie, şi-a anunţat voinţa de a ”edifica un stat stabil”.
Le nouveau gouvernement a été dévoilé en . Une équipe de 23 ministres, sans Premier ministre. Une façon pour le président intérimaire, Ahmed al-Charaa, de renforcer sa mainmise sur le pouvoir. Un nouveau gouvernement contesté par l’administration autonome kurde.
— TV5MONDE Info (@TV5MONDEINFO)
Din acest Guvern de 23 de miniştri – alcătuit majoritar din arabi sunniţi şi ale cărui posturi-cheie au fost încredinţate unor apropiaţi ai lui Ahmad al-Sharaa – face parte un singur ministru kurd, care nu provine din teritoriul controlat de către administraţia autonomă kurdă.
Administraţia kurdă a încheiat la jumătatea lui martie un acord cu puterea preşedintelui interimar în vederea unei integrări a instituţiilor sale în instituţiile statului, în contextul în care noua putere vrea să completeze procesul de unificare a ţării după peste 13 ani de Război Civil care a destrămat Siria.
Însă unii analişti şi-au exprimat temerea că acest acord poate să rămână literă moartă, după ce kurzii – o minoritate care reprezintă 15% din populaţia siriană – au criticat o ”Declaraţie Constituţională” care-i acordă puteri depline preşedintelui pe o perioadă de tranziţie de cinci ani.