Administraţia Fondului pentru Mediu a semnat 26 de contracte pentru construirea de instalaţii de reciclare a deşeurilor. Valoarea totală a celor 26 de proiecte este de 674,74 milioane de lei

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) anunţă că a finalizat semnarea contractelor de finanţare cu operatorii economici pentru cele 26 de proiecte aprobate în cadrul Programului “Construirea de instalaţii de reciclare a deşeurilor în vederea atingerii ţintelor de reciclare din pachetul economiei circulare”, finanţat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Valoarea totală a celor 26 de proiecte este de 674,74 milioane de lei.

”Administraţia Fondului pentru Mediu a finalizat semnarea contractelor de finanţare cu operatorii economici pentru cele 26 de proiecte aprobate în cadrul Programului «Construirea de instalaţii de reciclare a deşeurilor în vederea atingerii ţintelor de reciclare din pachetul economiei circulare», finanţat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR)”, a anunţat AFM.

Florin Bănică, preşedintele AFM, a spus că programul asumat de AFM din Planul Naţional de Redresare şi Rezilientă a fost deblocat.

”Am semnat, astăzi, finanţarea din bani europeni pentru 26 de fabrici de reciclare”, a afirmat el.

Valoarea totală a celor 26 de proiecte este de 674.749.100,51 lei. Acestea au fost selectate în urma unei sesiuni de finanţare derulate în perioada 14 iunie – 22 noiembrie 2024, care a înregistrat un interes ridicat: 140 de dosare depuse pentru 144 de instalaţii, cu o valoare totală solicitată de 2.888.054.976 lei fără TVA.

“Am semnat cele 26 de contracte de finanţare care reprezintă ţinta asumată de AFM prin PNRR. Este o dovadă clară a angajamentului Administraţiei Fondului pentru Mediu pentru atingerea obiectivelor asumate în tranziţia către o economie circulară. Prin aceste investiţii strategice, din bani europeni, vom contribui la construcţia unei infrastructuri moderne de reciclare, în România. Este un moment cheie pentru economia circulară şi pentru dezvoltarea durabilă la nivel naţional”, a declarat Florin Bănică, preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu.

Procesul de evaluare a fost realizat în conformitate cu criteriile de eligibilitate stabilite prin ghidul de finanţare, fiind selectate proiectele care oferă cel mai bun raport cost-eficienţă şi cel mai mare impact estimat asupra obiectivelor de economie circulară asumate de România.

Fabricile de reciclare finanţate vizează fluxuri prioritare de deşeuri. Astfel, vor fi realizate 10 fabrici pentru reciclarea deşeurilor de plastic, 4 instalaţii pentru deşeuri din construcţii, 3 fabrici pentru reciclarea sticlei, 2 instalaţii dedicate deşeurilor din construcţii şi sticlă, 2 deşeuri municipale, câte o fabrică pentru reciclarea deşeurilor de acumulatori, aluminiu, cauciuc, spume poliuretanice şi textile.

“Având în vedere interesul ridicat manifestat de piaţă şi nevoia clară de infrastructură de reciclare la nivel naţional, ne dorim să continuăm finanţarea acestor tipuri de proiecte. Este esenţial să sprijinim în mod consecvent tranziţia către o economie circulară funcţională în toate regiunile României”, a adăugat Florin Bănică, preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu.

Valoarea maximă eligibilă a ajutorului de stat acordat pentru un proiect este de 8.400.000 euro, iar valoarea minimă eligibilă este de 500.000 euro. Intensitatea ajutorului de stat regional poate ajunge până la 75%.

Grupul BCR a realizat un profit net de 742 de milioane de lei în primul trimestru, în creştere cu 19,8%

„Tempting Fortune România”, reality show prezentat de muzicianul Zoli Toth, din 11 mai la Kanal D