Administrația Trump ia în considerare trimiterea migranților în Libia și Rwanda (surse)

Propunerile marchează o escaladare dramatică a efortului administrației de a descuraja oamenii care călătoresc în Statele Unite și de a-i îndepărta pe unii dintre cei care sunt deja aici în țări aflate la mii de kilometri distanță.

Președintele Donald Trump a semnat un ordin executiv în ianuarie prin care îndrumă oficialii de rang înalt să faciliteze cooperarea internațională și acordurile pentru a trimite solicitanții de azil în altă parte.

Pe lângă trimiterea migranților cu cazier judiciar, oficialii Trump speră să intre în negocieri oficiale cu Libia pentru a încheia un așa-numit acord de țară terță sigură, care ar permite SUA să trimită solicitanții de azil reținuți la granița SUA în Libia, potrivit uneia dintre surse.

Încă nu a fost luată nicio decizie și nu este clar ce naționalități ar fi eligibile.

Ce spun părțile implicate

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că nu discută detaliile comunicărilor diplomatice. Purtătorul de cuvânt a adăugat că departamentul „lucrează la nivel global pentru a implementa politicile de imigrație ale administrației Trump”.

CNN a contactat un reprezentant al generalului libian Saddam Haftar, care a fost la Washington pentru discuții cu oficialii săptămâna aceasta, pentru comentarii.

Oficialii lui Trump au încercat anterior să încheie acorduri sigure cu țări terțe cu țări din emisfera vestică pentru a ușura povara sistemului de azil din SUA și pentru a opri migrația în Statele Unite.

Administrația Trump a decis, de asemenea, să extindă cooperarea pentru a include colaborarea cu țările pentru a reține persoanele îndepărtate din Statele Unite, inclusiv cel mai recent cu El Salvador.

Mai multe surse au declarat că Departamentul de Stat este în discuții cu alte țări pentru a primi migranți, pe lângă Libia și Rwanda.

„Spun acest lucru fără scuze, căutăm în mod activ alte țări pentru a lua oameni din țări terțe”, a declarat secretarul de stat Marco Rubio la o ședință a cabinetului miercuri.

„Lucrăm cu alte țări pentru a spune: ‘Vrem să vă trimitem unele dintre cele mai josnice ființe umane în țările voastre – veți face asta ca o favoare pentru noi?’

Și cu cât sunt mai departe de America, cu atât mai bine, astfel încât să nu se poată întoarce peste graniță”, a spus el.

Discuții în curs

Săptămâna aceasta, oficiali de rang înalt ai Departamentului de Stat s-au întâlnit cu oficiali libieni și au discutat propunerea de a trimite migranți în țara nord-africană, potrivit uneia dintre surse.

O potențială opțiune pentru SUA în orice discuții este probabilitatea unei alte interdicții de călătorie împotriva vizitatorilor din mai multe țări, pe care administrația Trump a „tachinat-o”, dar nu a dezvăluit încă.

Libia a fost inclusă în interdicție în timpul primului mandat al lui Trump.

Despre Libia și Rwanda

Un raport al Națiunilor Unite din 2024 a subliniat ani de încălcări ale drepturilor omului în Libia și îngrijorări cu privire la lipsa de responsabilitate pentru încălcări. Grupurile pentru drepturile omului și agențiile ONU au documentat de ani de zile abuzuri sistematice asupra migranților în Libia, inclusiv acuzații de muncă forțată, bătăi, violuri și tortură.

De asemenea, au existat discuții săptămâna aceasta între SUA și Rwanda pentru a avansa un plan de a folosi țara pentru deportări terțe ale imigranților fără acte din SUA, au declarat surse familiare cu chestiunea.

Rwanda și SUA discută un posibil acord prin care Rwanda să accepte migranți cu cazier judiciar care și-au ispășit deja pedeapsa în SUA. Structura costurilor este încă în curs de ajustare, deși sursele au spus că ar fi probabil mai mare pe persoană decât costul total pe persoană al deportaților în El Salvador, deoarece Rwanda nu ar trimite oamenii în închisoare.

Rwanda i-ar primi în societate și le-ar oferi sprijin social, cum ar fi o bursă și asistență pentru găsirea unui loc de muncă la nivel local, au spus sursele. Planul ar putea dura săptămâni pentru a fi pus la punct și ar fi folosit mai mult ad-hoc.

Conversația cu Rwanda a început în primele zile ale administrației Trump, când a existat o notă diplomatică trimisă de administrația Trump în multe țări din întreaga lume pentru a evalua orice interes de a lucra la deportarea migranților ilegali în SUA. Rwanda a semnalat că va fi deschisă la astfel de conversații, au spus sursele.

În martie, o persoană a fost deportată din SUA în Rwanda, un transfer care a fost văzut ca un model care ar putea funcționa la o scară mai mare, au spus sursele. Persoana era un refugiat din Irak, Omar Abdulsattar Ameen.

Conceptul nu este nou pentru Rwanda, având în vedere un acord pe care țara l-a încheiat cu Marea Britanie în 2022 pentru a deporta solicitanții de azil din Marea Britanie în Rwanda. Dar planul a avut probleme legale și anul trecut a fost întrerupt de noul prim-ministru britanic Keir Starmer, care a numit schema un „truc”.

Îndepărtarea migranților din țări terțe în Libia și Rwanda se va confrunta probabil cu provocări legale. Luna trecută, un judecător federal a blocat temporar administrația Trump să deporteze oameni în alte țări decât a lor fără a oferi mai întâi o notificare și o oportunitate de a contesta acest lucru.

Bulgaria se pregătește să treacă la plățile în euro până la sfârșitul anului

VIDEO Spaniolul Julen Lopetegui este noul selecţioner al Qatarului (oficial)