Medicul Adrian Gabără, medic primar de chirurgie oro-maxilo-facială la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central din Capitală, a afirmat, joi seară, că un cancer oral este debilitant pentru că implică multe dintre funcţiile vitale ale organismului, cum ar fi deglutiţia şi masticaţia. El afirmă că prevenţia, ca în orice boală, este importantă, dar are şi un mesaj pentru pacienţi : ”Oameni buni, dacă nu puteţi renunţa la obiceiuri vicioase, măcar… detectaţi-le din prima”.
”Dacă vorbim de patologie oncologică, un cancer oral este debilitant în sensul că zona de cap şi gât este responsabilă de deglutiţie, de masticaţie şi bineînţeles şi este aspectul fizic. Iar lucrul acesta… pentru a fi manageriat corespunzător, este nevoie de oameni care să fie specializaţi în această arie”, a declatrat, joi seară, la Medika TV, medicul Adrian Gabără
Acesta a explicat că multe lucruri sunt superpozabile poate cu alte specialităţi, dar sunt anumite particularităţi care fac absolut necesară prezenţa acestei specialităţii într-un spital.
”Din păcate, sau cel puţin în unitatea în care eu activez (Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central din Capitală – n.r), ajung cazuri într-un stadiu foarte avansat. Numeric vorbind, numărul nu este neapărat mare, dar este în creştere. Şi cel mai îngrijorător din punctul meu de vedere este că vârsta de debut a început să scade, adică pacienţii în ce în ce mai tineri ajung să sufere de această maladie”, a mai declarant medical.
Acesta crede că cel mai importantă este prevenţia, ca la orice maladie.
”Prevenţia în cancerul oral înseamnă, pe de o parte, renunţarea la obiceiuri vicioase, cum ar fi fumat, consum de alcool. De asemenea, înseamnă screening, adică dacă nu ai putut să previi un cancer, măcar să-l identifici în stadii incipiente”, a declarat medicul.
Acesta a explicat că la screening este foarte importantă autoexaminarea.
”Există chiar şi site-uri speciale, adică dacă dai o căutare, apar, bineînţeles, apar în engleză, cam la ce ar trebui să te uiţi şi sunt şi cu imagini sugestive. Şi, bineinteles, screening-ul se poate efectua şi de către medicul stomatolog. Dacă ai avea o rutină în a merge la stomatolog, aş crede că un stomatolog care se respectă, observă nu numai o carie, ci şi leziuni care nu sunt neapărat în regulă, la nivelul mucoaselor şi el ar putea să tragă un semnal de ararmă. El nu trebuie să trateze, dar tot trebuie sa spună că ceva nu e în regulă”, a adăugat Adrian Gabără.
Potrivit acestuia, ”la primele semne că ceva creşte în cavitatea orală sau că o leziune, o ulceraţie nu se vindecă, atunci ar trebui să renunţăm la orice comoditate şi la orice frică şi să îţi face o programare la un medic”.
”Mesajul meu principal, ăsta ar fi: Oameni buni, dacă nu puteţi renunţa la obiceiuri vicioase, măcar… detectaţi-le din prima. Prezenţa unor pete albicioase, zone albiciose pe mucoasă, dar şi mai rău, pete albinioase alternând cu unele roşii. De asemenea, pete melanice, pete pigmentare, cum ar veni o aluniţă, poate să apară si pe gingii, la fel cum poate foarte bine sa apara pe pielea feţei. De asemena, orice deformare, orice deformare în relief anatomic normal ar trebui să dea de gândit şi bineînţeles apoi durerea şi durerea aduce pacientul în special la medic, dar de multe ori durerea apare tardiv nu incipient”.