Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) face apel la alegători să se protejeze împotriva manipulărilor şi a dezinformărilor care continuă în mediul online după încheierea procesului electoral. AEP informează că instituţiile statului continuă să fie ţinta unor campanii de dezinformare şi manipulare a publicului şi atrage atenţia că aceste activităţi sunt menite să submineze încrederea cetăţenilor în stabilitatea şi buna funcţionare a autorităţilor. De asemenea, AEP îndeamnă alegătorii să se informeze corect şi doar din surse oficiale.
Autoritatea Electorală Permanentă asigură cetăţenii că activitatea instituţiei continuă în mod normal şi fără întreruperi în vederea îndeplinirii atribuţiilor conferite de lege.
Totodată, AEP îndeamnă alegătorii să se informeze corect şi doar din surse oficiale pentru a se proteja împotriva acestor campanii susţinute de manipulare şi interferenţă informaţională străină şi pentru a-şi putea forma o opinie obiectivă cu privire la activităţile desfăşurate de instituţiile şi organismele statului român, care sunt angajate total în a-şi îndeplini misiunea prevăzută de lege.
Autoritatea Electorală Permanentă atrage atenţia că scopul acestor campanii de manipulare şi interferenţă informaţională străină este „de a influenţa opinia publică din România prin incitarea la ură sau generarea de emoţii negative”.
„Prin diseminarea sistematică şi masivă de ştiri false şi dezinformări, în special prin intermediul reţelelor sociale, obiectivul este de a genera neîncredere şi diviziune în societate. Un set de tactici, tehnici şi proceduri, asociat campaniilor orchestrate de Kremlin, este folosit, de asemenea, în paralel cu mesajele oficiale. Adesea, aceste campanii de influenţă străină promovează propagandă anti-NATO, anti-UE, anti-Ucraina sau împotriva Republicii Moldova”, menţionează AEP.
Potrivit AEP, autorităţile române sunt pregătite şi vor continua să combată sistematic aceste ştiri false şi dezinformări.
„Totuşi, aceasta este o misiune pentru noi toţi. VERIFICĂ! FII VIGILENT! ÎMPREUNĂ PUTEM OPRI ŞTIRILE FALSE ŞI DEZINFORMAREA”, mai arată AEP.