Aflat la New York, Zelenski cere Consiliul de Securitate al ONU să forţeze Rusia să facă pace cu Kievul / Acuzații ferme la adresa Iranului şi Coreei de Nord

„Rusia nu poate decât să fie constrânsă la pace şi este exact ceea ce trebuie făcut: „Rusia să fie constrânsă să facă pace”, a afirmat Zelenski în cadrul unei sesiuni a Consiliului de Securitate consacrate Ucrainei pe marginea unei reuniuni „la înalt nivel” a Adunării Generale a ONU la New York.

Preşedintele ucrainean, care se află de duminică seară în SUA, urmează să-i prezinte omului său american Joe Biden şi Congresului, la Washington, detaliile unui „plan al victoriei” care vizează să pună capăt invaziei ruse a ţării sale.

Zelenski a arătat cu degetul Iranul şi Coreea de Nord, acuzate că ajută maşina de război rusă în Ucraina.

„Rusia nu are niciun motiv legitim – absolut niciunul – să facă din Iran şi din Coreea de Nord complicii de facto ai războiului său criminal în Europa, cu armelor lor care ne ucid, care ucid ucraineni”, a spus şeful statului ucrainean, care s-a transformat în şef al efortului de război după invazia ţării sale în februarie 2022.

Cel puţin trei persoane au fost ucise marţi şi peste 30 rănite într-un nou atac rus asupra unui cartier rezidenţial din Harkov, al doilea oraş ca mărime din Ucraina vizat cu regularitate de lovituri aeriene, potrivit autorităţilor.

În timpul acestei sesiuni a Consiliului de Securitate, şeful diplomaţiei americane Antony Blinken a somat comunitatea internaţională să acţioneze pentru a denunţa ajutorul militar al Teheranului şi Phenianului pentru Moscova.

„Susţinerea Teheranului şi Phenianului îl ajută pe preşedintele rus Vladimir Putin să producă masacru, suferinţă şi să aducă la ruină bărbaţi, femei şi copii ucraineni nevinovaţi”, a afirmat el.

Omologul său chinez Wang Yi a dat la rândul său asigurări că Beijingul nu este parte a conflictului şi că, dimpotrivă, este favorabilă păcii.

„China nu este la originea crizei ucrainene şi nici nu participă la ea. China este mereu de partea păcii”, a spus el, respingând acuzaţiile americane potrivit cărora China furnizează o susţinere Moscovei.

Ceva bizar stă ascuns la 25 de metri adâncime sub apă în largul unei coaste din Japonia: ce spune un scafandru care a văzut totul cu ochii lui

Guvernul va aproba astăzi, în ședință, acordarea unor ajutoare de urgență. Care vor fi beneficiarii