Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) anunţă rezultatele preliminare ale analizei tehnice privind disfuncţionalităţile aplicaţiei informatice aferente Programului Rabla pentru Tractoare. Analiza preliminară a arătat că disfuncţionalităţile nu au fost cauzate de aplicaţia informatică în sine, ci de limitările infrastructurii de tip cloud utilizate, care nu a putut gestiona volumul excepţional de cereri, înregistrând peste 3,3 milioane de requesturi în intervalul 09:55 – 10:02, cu un vârf de 1,29 milioane la ora 10:00. Acest nivel a depăşit cu mult capacitatea maximă de procesare permisă de arhitectura standard, ceea ce a condus la blocaje ale aplicaţiei. Potrivit AFM, echipa tehnică care a dezvoltat aplicaţia continuă analiza detaliată a procedurii de înscriere pentru confirmarea completă a cauzelor şi a demarat procedurile necesare pentru reconfigurarea aplicaţiei informatice, urmând ca, în perioada următoare, să fie emisă o nouă dispoziţie de începere a Programului Rabla pentru Tractoare.
Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a anunţat luni anularea sesiunii de înscriere în cadrul Programului de stimulare a înnoirii Parcului naţional de tractoare şi maşini agricole autopropulsate, destinat producătorilor agricoli – persoane fizice, din cauza problemelor tehnice apărute în cadrul sesiunii de depunere a cererilor de finanţare. Programul Rabla pentru Tractoare a debutat luni, 12 mai, la ora 10:00, iar problemele au fost generate de suprasolicitarea aplicaţiei informatice.
”Administraţia Fondului pentru Mediu comunică rezultatele preliminare ale analizei tehnice realizate în urma sesiunii de înscriere din cadrul Programului Rabla pentru Tractoare, desfăşurată în data de 12 mai 2025. Până la acest moment, analiza preliminară a arătat că disfuncţionalităţile nu au fost cauzate de aplicaţia informatică în sine, ci de limitările infrastructurii de tip cloud utilizate, care nu a putut gestiona volumul excepţional de cereri, înregistrând peste 3,3 milioane de requesturi în intervalul 09:55 – 10:02, cu un vârf de 1,29 milioane la ora 10:00. Acest nivel a depăşit cu mult capacitatea maximă de procesare permisă de arhitectura standard, ceea ce a condus la blocaje ale aplicaţiei, în special în etapa critică de încărcare a fişierelor necesare finalizării dosarelor. Lucrăm împreună cu specialiştii în infrastructură pentru a reconfigura soluţia tehnică şi a preveni astfel de blocaje în viitor”, spune Florin Bănică, preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu.
Blocajele apărute în momentul de încărcare a documentelor au afectat procesul de înscriere, fiind înregistrate peste 22.000 de dosare create, dar nefinalizate, precum şi numeroase sincope raportate de utilizatori. În aceste condiţii, Administraţia Fondului pentru Mediu a decis anularea sesiunii, considerând că procesul a fost viciat şi nu au fost asigurate condiţii egale pentru toţi solicitanţii.
”La acest moment, echipa tehnică care a dezvoltat aplicaţia continuă analiza detaliată a procedurii de înscriere pentru confirmarea completă a cauzelor şi totodată, a demarat procedurile necesare pentru reconfigurarea aplicaţiei informatice, urmând ca, în perioada următoare, să fie emisă o nouă dispoziţie de începere a Programului Rabla pentru Tractoare”, precizează AFM.
AFM anunţa luni că înscrierile vor fi reluate după efectuarea verificărilor şi rezolvarea deficienţelor aplicaţiei informatice, la o dată care va fi stabilită şi comunicată ulterior.
Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor a anunţat, printr-un mesaj video, că a făcut plângere penală împotriva celor care încearcă să înşele potenţialii beneficiari ai programului „Rabla pentru tractoare”. Potrivit ministrului, infracţiunile vizate sunt înşelăciune, fraudă informatică şi perturbarea funcţionării sistemelor informatice. „Să nu umblăm cu prostii. Nu doar că puteţi avea probleme legale, dar puteţi rămâne şi fără finanţare”, a avertizat ministrul. Programul „Rabla pentru tractoare”, începe luni, la ora 10.00.
„Am promis corectitudine şi transparenţă şi din acest motiv semnez plângerea penală pe care o voi adresa procurorului şef al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti împotriva celor care încearcă să înşele potenţialii beneficiari promiţându-le că îi pot băga în faţa celorlalţi aplicanţi de bună credinţă”, anunţa, în urmă cu câteva zile, într-un mesaj pe pagina sa de Facebook, ministrul Mircea Fechet.
Demnitarul anunţa că plângerea penală va fi trimisă la Parchet pentru infracţiuni de înşelăciune, fraudă informatică şi perturbarea funcţionării sistemelor informatice.
„Cei care se ocupă cu astfel de lucruri vor ajunge pe mâna justiţiei”, avertiza ministrul Mediului.