AFP: Trump, într-o explozie de naţionalism, promite o „epocă de aur” americană

„Începe epoca de aur a Americii”, a proclamat Donald Trump luni, într-un discurs de învestire naţionalist şi răzbunător, rostit după ce a depus jurământul ca al 47-lea preşedinte al SUA. El a anunţat câteva decizii stridente pentru a pune capăt „declinului” ţării, comentează AFP.

„Dumnezeu m-a salvat pentru ca eu să fac America măreaţă din nou”, a declarat cel de-al 45-lea (2017-2021) şi acum al 47-lea preşedinte al Statelor Unite, referindu-se la tentativa de asasinat împotriva sa din această vară

„Declinul Americii s-a încheiat”, a proclamat republicanul, care, la 78 de ani, este cel mai vârstnic preşedinte american învestit vreodată/ El a promis să facă faţă unei „elite corupte şi radicalizate”.

În faţa unei mulţimi de susţinători şi demnitari, inclusiv a predecesorului său Joe Biden, care l-a ascultat fără a trăda cea mai mică emoţie, el a anunţat o serie de ordine executive pe care le va semna în cursul zilei de luni. În vizorul său: imigraţia ilegală, politicile progresiste în materie de gen şi rasă şi politicile pro-mediu ale ex-administraţiei democrate.

Va fi declarată starea de urgenţă la frontiera cu Mexicul pentru a mobiliza armata, a declarat fostul dezvoltator imobiliar şi prezentator de reality TV, adăugând: „Vom începe procesul de expulzare a milioane şi milioane de infractori străini”.

După ce a promis să pună capăt „delirului transsexual”, el va ordona de asemenea statului federal să „recunoască” existenţa a numai „două sexe”, masculin şi feminin.

Republicanul vrea să declare o stare de „urgenţă energetică” pentru a stimula producţia americană de petrol şi gaze, o altă promisiune de campanie.

Administraţia sa a anunţat, de asemenea, că Statele Unite se vor retrage pentru a doua oară din Acordul de la Paris privind schimbările climatice, punând în pericol eforturile globale de reducere a încălzirii globale.

Donald Trump, care a subminat alianţele tradiţionale ale Statelor Unite în timpul primului său mandat la Casa Albă, a ţinut primul său discurs în calitate de nou preşedinte având accente imperialiste. Invocând conceptul de „destin manifest”, conform căruia America are un drept natural la expansiune teritorială, el a promis să „planteze (drapelul american) pe planeta Marte”. De asemenea, a promis să „recupereze” Canalul Panama şi să „taxeze” ţările străine.

Cu câteva minute mai devreme, Donald Trump a promis să „protejeze Constituţia” sub cupola Capitoliului, templul vieţii politice americane pe care susţinătorii săi l-au luat cu asalt pe 6 ianuarie 2021 pentru a împiedica certificarea alegerii lui Joe Biden. Ridicându-şi mâna dreaptă, el a consfinţit cea mai uluitoare revenire politică din istoria recentă a Americii. Un fost preşedinte care nu şi-a recunoscut niciodată înfrângerea din 2020, care strigă „răzbunare” împotriva adversarilor săi, care a fost condamnat penal şi care a dus o campanie de o violenţă retorică uluitoare, presărată cu remarci rasiste şi sexiste, revine la Casa Albă.

Joe Biden a respectat toate cutumele unei tranziţii politicoase, dar acţiunile sale au trădat o anxietate reală de a-l vedea revenind la putere pe rivalul care l-a umilit atât de mult. De exemplu, în ultimul moment, democratul în vârstă de 82 de ani a luat decizia fără precedent de a-i graţia preventiv pe cei mai apropiaţi membri ai familiei sale, pentru a-i proteja de o posibilă vendetă judiciară condusă de Donald Trump, aflat acum la apogeul puterii sale politice.

La a doua învestire a lui Trump nu a fost nicio manifestaţie uriaşă pe străzile Washingtonului, măturate de un vânt îngheţat care a dus la mutarea ceremoniei de învestitură în interiorul Capitoliului. De asemenea, nu a fost agitaţia internaţională sau ostilitate din partea mediului de afaceri, ca după alegerea sa în 2016. Dimpotrivă. În publicul de la Capitol Hill,  alături de foştii preşedinţi americani Bill Clinton, George W. Bush şi Barack Obama s-au aflat multimiliardarii Mark Zuckerberg şi Jeff Bezos, precum şi celebrul Elon Musk. Prezenţa lor confirmă puterea de foc financiară şi tehnologică care îl susţine în prezent pe Donald Trump.

De asemenea, au fost prezenţi lideri şi personalităţi de extremă dreapta din întreaga lume, invitaţi în nume personal, toţi sperând să beneficieze de un nou impuls populist global.

Puţini demnitari străini au îndrăznit să îl critice deschis pe liderul american, în ciuda anxietăţii care domnea în multe capitale aliate. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a grăbit să îl felicite pe Donald Trump după învestirea sa, sperând să aducă o „pace justă şi durabilă” în conflictul din Ucraina.

Satu Mare: Intervenţie de peste două ore a echipajelor de descarcerare pentru scoaterea unui bărbat dintr-o maşină care a intrat într-un copac / Victima, cu politraumatisme, transprtată la spital / Un băiat de 14 ani a fost şi el rănit – FOTO

ZIUA ÎNVESTIRII – Melania Trump a purtat o pălărie cu boruri largi care i-a acoperit ochii, ţinuta completă fiind semnată de designeri americani