Statelor Unite le va fi dificil să continue să pretindă că albii sunt persecutaţi în Africa de Sud, subliniază marţi Pretoria, care cere Washingtonului să înceteze această ”dezinformare”, cu o zi înainte ca preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa să fie primit de către omologul său american Donald Trump la Washington, relatează AFP.
Relaţiile bilaterale între cele două ţări se află la cel mai scăzut nivel, în contextul în care Statele Unite continuă – fără probe – să susţină că albii sunt victime ale unui ”genocid” în Africa de Sud în timpul guvernării lui Ramaphosa.
”Trebuie să restartăm relaţiile, dar, şi mai important, să aplanăm problemele care pot să existe, chiar dacă unele dintre ele au la bază dezinformatrea”, a declarat la postul de radio 702 un purtător de cuvânt al preşedinţiei sud-africane, Vincent Magwenya.
Statele Unite au primit la 12 mai un prim grup de aproximativ 50 de membri ai minorităţii afrikaner, descendenţi ai coloniştilor europeni, după ce Donald Trump le-a cerut să-şi părăsească ţara şi să se refugieze în Statele Unite.
Dacă acest program de mutare va continua, Africa de Sud ”se va supăra”, avertizează Magwenya.
”Ca Guvern, noi nu putem împiedica oamenii să plece, dar ne exprimăm nemulţumirea faţă de cei care pleacă sub un fals pretext şi (…) sub acoperirea unor lucruri care nu se întâmplă în ţara noastră”, a declarat el.
”Va fi dificil ca administraţia Trump să susţină că există un aşa-zis «genocid» în Aftica de Sud”, pentru că va trebui să-şi ”susţină cu probe aceste afrmaţii”, a declarat el, apreciind în trecre că este ”absolut imposibil ca administraţia Trump să nu ştie că ceea ce răspândeşte este fals”.
Cyril Ramaphosa, care a sosit luni la Washington, speră să ”reanime” relaţia cu Statele Unite.
În afară de un pretins ”genocid” al afrikanerilor, Washingtonul reproşează Pretoriei o plângere prin care acuză Israelul de genocid în Războiul din Fâşia Gaza, la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ).
Guvernul – supus unor presiuni de către grupuri de presiune de dreapta ale afrikanerilor, care acuză faptul că agricultori afrikaneri sunt victime ale unor asasinate ţintite – răspunde că nimic nu susţine cu probe aceste acuzaţii.
Potrivit poliţiei locale, majoritatea victimelor ratei de omucideri mari din Africa de Sud sunt bărbaţi tineri de culoare care trăiesc în zone urbane.
În cadrul acestei vizite, Pretoria va încerca cu prioritate să-şi menţină relaţiile comerciale cu Statele Unite, şi anume exporturile, a anunţat Magwenya.
Statele Unite sunt al doilea partener comercial al Pretoriei, după China.
Africa de Sud nu îşi va retrage însă plângerea depusă la CIJ împotriva Israelului şi nu va anula legi menite să le dea mai multă putere sud-africanilor de culoare, cu scopul de a corecta inegalităţi moştenite din perioada apartheidului, subliniază Magwenya.